Obama in de gloria!

Woensdag 05 Maart 2008 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik heb het een tijdje voor me uitgeschoven, maar ik ga die Barack Obama toch maar eens bestuderen. De Nederlandse pers is zo lovend over hem, hij is zo'n inspirerende man, hij heeft zoveel charisma! In de VS weet hij hele stadions vol te kletsen. In nieuwsflitsen op de journaals zag ik telkens alleen maar een slungelige man met grote oren en dunne lippen voorbij komen, met oneliners over hoop, saamhorigheid, verandering en 'yes we can'.
Mooi en prijzenswaardig natuurlijk, maar toch niet direct de taal die mij als nuchtere Nederlander op de sofa doet dansen van enthousiasme.
Dat hoef ik sowieso thuis niet te flikken, want mijn vrouw is zuinig op haar spullen.
Ontdaan van truttig calvinistisch gezemel...
Obama heeft, zoals elke presidentskandidaat betaamt, een keurig gezinnetje met vrouw en twee dochters, hij gaat netjes naar de kerk en heeft zich altijd onbaatzuchtig ingezet voor de 'community'. De familiewaarden staan uiteraard hoog in het vaandel.
Bij een dergelijke uitstraling steekt onze eigen polder-Obama toch maar magertjes af. En u weet onmiddellijk over wie ik het dan heb.
Zo had Jan-Peter vast ook willen zijn, ontdaan van truttig calvinistisch gezemel over normen, waarden en hoekstenen van de samenleving. Maar ik hoor het Balkenende met zijn benepen stemmetje nog niet roepen: "Yes we can! Ja, we kunnen het!"
Nederlanders rollen dan collectief in heftige ademnood van het lachen hikkend en snikkend onder het dressoir.

Obama heeft natuurlijk het geluk dat Amerikanen meer vatbaar zijn voor inspirerend leiderschap. Zoals een hond bij een mondharmonica, slaan ze direct aan op gezwollen retoriek en gejubel. Wat zijn we toch eendrachtig met z'n allen! Wij voelen de geest in ons varen! Halleluja!
"I'm asking you to believe!" roept Obama. Als hij verliest kan hij direct verder als televisiedominee.

Vorkje prikken met Obama
Maar goed, ik ga eens kijken op zijn website. Ik kies een filmpje uit waarin hij gezellig gaat eten met grassroot donors, mensen uit het gewone volk dus. En inderdaad, hij is zo te zien best een innemend persoon. En zo gewóón ook! Zo lekker losjes in de omgang! Ziet u Willem-Alexander al op die manier? Ik zou zeggen: laat dit beeld eventjes verder rijpen in uw fantasie...

Tags: