Schnabelen

Zaterdag 08 Maart 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Er viel mij vandaag een eigenaardig zinnetje op in de Volkskrant. Het is een citaat van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Plan Bureau.

"Als we over ouderen praten, komen snel onderwerpen als gratis openbaar vervoer boven. In werkelijkheid beschikken de meeste ouderen gewoon over een auto en gemiddeld 100.000 euro op de bank. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de oudste generatie van ons land ook de rijkste is."

Ik krijg meteen de neiging om hier het gironummer van mijn bejaarde ouders te vermelden. Dit om de heer Schnabel in de gelegenheid te stellen hun saldo ruimhartig in overeenstemming met zijn beweringen te brengen. Ik constateer namelijk dat mijn ouders dusdanig ver onder dat gemiddelde zitten, dat alle andere bejaarden in Nederland minstens miljonair moeten zijn.
Schamper lachen achter de geraniums
Hier gaan de Volkskrant en Schnabel meer van horen, let op mijn woorden. Want dergelijke opmerkingen uit de losse pols van 's lands geleerdste socioloog zullen achter menige geranium een schamper gelach opwekken.
De 'meeste ouderen', dat zijn er minstens 1,2 miljoen. Want Nederland telde op 1 januari 2007 2,4 miljoen mensen van 65 jaar en ouder. Die 1,2 miljoen hebben volgens Schnabel dus allemaal een auto en meer dan 100.000 euro. Bejaarde echtparen in die groep hebben allebei een auto en allebei minimaal 100.000 euro. Dat moet immers wel, anders zouden ze het gemiddelde drukken.

De Nederlandse overheid mag hier wel eens daadkrachtig ingrijpen, want uit het betoog van de heer Schnabel kun je anderzijds dus ook concluderen dat een aanzienlijk deel van de bejaarden in erbarmelijke omstandigheden leeft! Weliswaar een minderheid, maar toch genoeg om je ernstig ongerust over te maken. Maar ik zal het natuurlijk allemaal wel weer verkeerd zien, want ik kan minstens net zo onnozel doen met getallen als Schnabel. Dat noemen we voortaan 'schnabelen'.

Tags: