martelen voor dummies

Vrijdag 17 November 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Het grote verontwaardigingsverhaal van de dag komt natuurlijk uit de Volkskrant: 'Nederlanders martelen Irakezen'. In 2003 voerde de Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst 'hardhandige tactische ondervragingen' uit. Dat hardhandige bestond uit natspuiten, hoge geluidstonen, blindemannetje met stofbril afgewisseld met blootstelling aan fel licht.
Inmiddels steggelen diverse hoogleraren in het oorlogsrecht over het feit of wij dit alles moeten kwalificeren als martelen of 'gewoon' als mishandelen. Mij verbaast het allemaal niets. Dat krijg je als je die knapen een oorlog in stuurt. Daar gaan de jongens raar van doen. Een mens is ook maar een beest tenslotte. Bij de eerste de beste ontgroening weten sommigen al geen maat te houden, laat staan als er nog een gemene vijand bij te pas komt. Die Irakezen hebben geen boodschap aan gewelds- of ondervragingsinstructies. Gewoon opblazen of de kop eraf. Zo'n sfeertje werkt natuurlijk aanstekelijk als je daar als Nederlander een tijdje zit.
En dus lap je alle Geneefse conventies op den duur aan je laars en hang je een krijgsgevangene lekker aan z'n enkels aan het plafond. Want het schijnt zo te zijn dat door de zwaartekracht de informatie er dan na een dag of wat vanzelf uit loopt.

Niet verder vertellen natuurlijk, anders begint het thuisfront weer humanitair te zeiken. Bevelhebber luitenant-admiraal Kroon hield alles dan ook netjes onder de pet. Inmiddels is hij met pensioen, heeft overal 'een dikke streep onder gezet' en vindt commentaar dus niet meer nodig. Die wil duidelijk zijn Zwitserlevengevoel niet laten verpesten door die politiek correcte watjes in de veilige polder.

Dit incident is nu precies één van de redenen waarom ik destijds weigerde in militaire dienst te gaan. Je moet jezelf niet in een situatie plaatsen waarbinnen je eventueel vervelende dingen moet gaan doen, zoals mensen doodschieten of martelen. Ik kon de wereld maar beter tegen mezelf beschermen. Want wie kan voor zichzelf instaan in dat soort omstandigheden? En als er achteraf dan heibel van komt is de generaal altijd toevallig nét met pensioen.

We zijn er weer mooi klaar mee. En Verdonk maar klagen dat ze zoveel asielzoekers aan de deur krijgt. Wat is uw vluchtverhaal? Gemarteld in Irak door de Nederlanders.
Krijg je in zo'n geval eigenlijk meteen een verblijfsvergunning?

Tags: