ze willen weten wat ik stem

Zaterdag 18 November 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Op weblog Sargasso.nl worden belangrijke (*slik*) weblogschrijvers 'uitgedaagd' bekend te maken op wie ze komende woensdag gaan stemmen. Alsof ik er ooit een geheim van heb gemaakt dat ik tot de categorie lastig links tuig behoor!
De afgelopen jaren zweefde mijn stemgedrag enigszins stuurloos tussen SP en GroenLinks. Genoemde partijen draag ik nog steeds een warm hart toe, maar ik ben nu eenmaal een eigenwijze individualist die je niet teveel tegen de haren in moet strijken. En dat hebben ze gedaan.

Zo raakte ik afgelopen zomer lichtelijk geïrriteerd over de onwrikbaar vastgespijkerde gelijkhebberigheid van SP-senator Anja Meulenbelt in de Midden-Oostenkwestie. Bovendien vertoont de partij de laatste tijd ook wat teveel populistische trekjes naar mijn zin. Dus áls ik al SP zou stemmen, zou ik stemmen op een bedaarde man zonder kapsones, zoals Jan de Wit. Maar dit keer dus even niet.
Dan maar weer GroenLinks? Nou, eerlijk gezegd ben ik ook niet bepaald gecharmeerd van het betuttelende grachtengordeltoontje van juffrouw Halsema. Ja, ik weet 't, het gaat natuurlijk in de eerste plaats om het partijprogramma en niet om de poppetjes. Maar dan moeten ze het me niet lastig maken door een psychologische barrière van tamelijk vervelende mensen op te werpen. Wanneer ik op GroenLinks zou stemmen, zou ik stemmen op Xaviera Ringeling. Die kan tenminste behoorlijk webloggen en heeft mooie ideeën. Maar ik kan waarschijnlijk dus nu eventjes niet op haar stemmen.

Want deze keer ga ik het helemaal anders doen! Onlangs was er in het VPRO-radioprogramma De Avonden een mooi interview van Anton de Goede met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij wist met veel idealisme te verwoorden hoe wij het zicht zijn kwijtgeraakt op onze leefomgeving. Al doet de naam anders vermoeden, de Partij voor de Dieren is geen one issue-partij. Uiteraard is het lot van de dieren een speerpunt, maar zij staan tevens symbool voor het grotere geheel: de compassie met de wereld om ons heen. Wie niet om dieren geeft, kan ook niet betrokken zijn op mensen, aldus Thieme.

Deze persoonlijke bevlogenheid mis ik tegenwoordig dikwijls bij andere partijen. Iemand die uit liefde voor mens, dier en natuur de politiek in gaat. Klein minpuntje bij de Partij voor de Dieren is dat het breedbekkikkertje Georgina Verbaan als lijstduwer fungeert. Maar daar staat gelukkig weer tegenover dat onze sympathieke webloggende cabaretier Menno Nicolai regionaal kandidaat is. Dat maakt veel goed.
Ik stem dit keer: Marianne Thieme.

Mijn huisdier kan nu z'n tanden weer uit mijn strot halen.

Tags: