Snuffelen in ieders kruis

Maandag 21 Maart 2005 in categorie Opinie

Heeft u jonge kinderen? Ik zou zeggen: voed ze alvast op als uiterst gehoorzame en brave burgers. Ze zullen die vaardigheden straks hard nodig hebben. Praat ze geen idealisme of non-conformisme aan, want dan zijn ze straks zwáár de pineut. Nee, uw kinderen moeten goed op de toekomst zijn voorbereid.
Leer ze precies binnen de lijntjes te lopen die de Nederlandse en Europese overheden voor ze hebben uitgestippeld. Want men weet ze straks te vinden!

Wanneer u het nieuws een beetje volgt kunt u de bui al zien hangen. Donkere wolken pakken zich samen boven het lieflijke landschap van onze burgerlijke vrijheden. Dit alles onder het mom van 'terrorismebestrijding'. Laat ik een paar van die buien noemen...

iedereen een terrorist
In 2006 wordt het nieuwe paspoort ingevoerd. Dat paspoort bevat een chip met biometrische gegevens, zoals een gedigitaliseerde foto en gedigitaliseerde vingerafdrukken. Zolang uw persoonskenmerken alléén in dat paspoort zitten zou u nog kunnen overwegen met deze technologische ontwikkeling akkoord te gaan. Echter in hun brief over terrorismebestrijding van 24 januari 2005 aan de Tweede Kamer ontvouwen de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) ondermeer plannetjes om de biometrische gegevens centraal in een databank op te slaan [bron: C'T, april 2005].

brief van big brother

Kijk, dat wordt een heel ánder verhaal dan alleen een paspoort. Bij centrale opslag van de gegevens is de identiteit van elke burger vast te stellen aan de hand van een vingerafdruk of gelaatsherkenning via beelden van een bewakingscamera. Wij lezen op bladzij 12 van deze bigbrotherbrief:

Daarnaast zal in het kader van terrorismebestrijding, in aanvulling op het aanbrengen van biometrische kenmerken op visa en identiteitsdocumenten, een informatie-infrastructuur worden ontwikkeld, waarmee de mogelijkheid ontstaat om de identiteit tevens on-line te verifiëren. Dit veronderstelt dat de administraties van de identiteitsdocumenten met biometrische kenmerken centraal zijn georganiseerd.

En een paar regeltjes verder:

De ontwikkeling van deze informatie-infrastructuur draagt bij aan de intensivering van de samenwerking op Europees terrein en levert een bijdrage aan de effectiviteit van de uitvoering van de identificatieplicht.

U begrijpt nu meteen waarom we per 1 januari door de overheid werden gedwongen een identiteitsbewijs bij ze te kopen en voortaan braaf bij ons te dragen. Ongetwijfeld zit in een volgende versie tevens uw complete DNA-profiel opgeslagen. Niet alleen in de chip, maar dus ook in de centrale database.

de kansloze crimineel

En zo komen we vanzelf uit bij de volgende bui. Hoofdveldwachter Welten van Amsterdam maakte ons afgelopen week deelgenoot van de natte dromen van de Raad van Hoofdcommissarissen. Die dromen gingen over de nieuwste hi-tech spul op opsporingsgebied en ze moeten binnen vijf jaar uitkomen.

Verlekkerd vertelt Welten over de 'sporensnuffelaar', een apparaat dat op de plaats delict vaststelt welke sporen er in de ruimte aanwezig zijn. Het 'stofzuigerzakje' wordt vervolgens geleegd in een (alweer) centrale databank en presto: daar rolt de dader eruit! Want in de database zitten vingerafdrukken en DNA en die gaan ze matchen met de chemische en biologische sporen. U begrijpt: de crimineel van de toekomst heeft geen schijn van kans.

alles koppelen
Welten raakt bijkans euforisch wanneer hij de verdere mogelijkheden beschrijft: De politie-datatabanken moeten ook gekoppeld gaan worden aan alle mogelijke andere bestanden. "Alles wat mogelijk is, zal in de toekomst ook daadwerkelijk gaan gebeuren" [bron: NOS].

Alles wat mogelijk is? Misschien mag ik mij dan nog een bescheiden aanvullinkje permitteren op de technologische toekomstplannen van meneer Welten: wat dacht hij van een fijn machientje dat een aangifte binnen drie minuten opneemt en verwerkt, in plaats van in drie dagen? En mag dat dan alstublieft prioriteit hebben?

te vroeg gepiekt?
Vorige week overleed toevallig ook nationaal historicus L. de Jong. In zijn standaardwerk over Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog staat ondermeer de overval op het Bevolkingsregister beschreven. Want de gegevens in deze gedetailleerde centrale databank kostte vele joodse en niet-joodse Nederlanders het leven. Een goudmijn voor het Duitse bezettingsterrorisme.

Het is niet te hopen dat toekomstige generaties tot de conclusie moeten komen dat de Nazi's indertijd te vroeg hebben gepiekt. Of is dat een hele foute opmerking? Ja, je weet het niet, je moet tegenwóórdig al zo oppassen met die dingen...

Tags: