Onafhankelijkheidsverklaring

Maandag 14 Maart 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Geert Wilders presenteert zijn 'onafhankelijkheidsverklaring'. Wat moeten we dáár nu weer mee? Heel simpel: we moeten het pamflet gewoon zien als een klachtenlijstje, een opsomming van maatschappelijke onvrede.
De recente geschiedenis (hoofdstuk 'Pim Fortuyn') heeft ons geleerd dat we dit soort grieven maar beter serieus kunnen nemen. Anders moeten we straks opnieuw een hoop politiek variététheater verduren. U weet wel, met van die nieuwe politieke bewegingen vol charlatans. Het enige dat daaraan politiek beweegt is het jojo-effect in de peilingen. Of met andermaal een martelaar, inclusief herbegrafenis en bedevaartsoort in Italië. Daar hebben wij intussen onze onderbuik van vol.
Het is daarom raadzaam dat het 'politiek establishment' de klaagzang van Wilders goed op zich laat inwerken. Je weet maar nooit...

De oplossingen die Wilders aandraagt hoeven we daarentegen niet serieus te nemen. Ze zijn dusdanig onrealistisch en van de poldergrond los dat ik op die manier ook wel een 'onafhankelijkheidsverklaring' kan opstellen. Makkelijk zat.
Ik pik er even zo'n Wilders-oplossing uit ter illustratie: afschaffing van het minimumloon. Dat is goed voor de economie en de werkgelegenheid, vindt hij. Ben ik het helemaal mee eens. Afschaffen dat minimumloon! Gewoon verdubbelen en het is vanzelf geen minimumloon meer. Voilà, een oplossing van Wilders-niveau.

Nog zoiets: de Antillen moeten uit het Koninkrijk. In de Volkskrant licht Wilders dit standpunt genuanceerd toe: "Het is eeuwig gedoe met die eilanden. We pompen er geld in, maar het is een corrupt anarchistisch boevennest en dat zal het ook altijd blijven. Weg ermee."

Ik zou nog een stapje verder willen gaan. We stoten ook de Zeeuwse eilanden af! Het zijn broeinesten van christelijk fundamentalisme en we pompen er alleen maar troebel water uit. Weg met die onfrisse blubberbak vol slikken en schorren dat ons niks dan ellende heeft opgeleverd! Ga maar na: Balkenende komt er vandaan!

Als we dan toch lekker bezig zijn amputeren we meteen Limburg uit ons staatsbestel. Dat zal onze Limburgse onafhankelijkheidsstrijder Wilders aanspreken. Eens even flink kappen in al dat bronsgroen kreupelhout!
Wilders wil 50% van de ambtenaren ontslaan. Mooi zo, in Limburg zitten er heel wat, zoals bij de Belastingdienst en het UWV. Die zetten we allemaal aan de dijk. Als we dat zowel letterlijk als figuurlijk doen snijdt het mes aan twee kanten: minder ambtenaren en hogere Maasoevers.

Mogen we van Wilders eigenlijk tevens uit de Navo?

Tags: