Dat ligt lekker bij de kiezer (1)

Miniserie - Inleiding

Zondag 12 Januari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Er zijn woorden die je niet in de eerste zin van een stuk moet zetten. Anders haken lezers meteen af. Daarom maar in in deze dérde zin: politici, verkiezingen, verkiezingscampagne. Maar goed, tot hiertoe heeft de Here u geholpen, u bent er nog, dus krijg ik de kans het toch nog een beetje leuk te maken.

In de campagne staan thema's als veiligheid, wachtlijsten, onderwijs en integratie centraal. Want 'dat ligt lekker bij de kiezer'. Nou, dat ligt helemáál niet lekker bij de kiezer! Althans niet in de vorm van het eindeloos stoere gewauwel erover in de verkiezingscampagne. Actie willen we zien, en dan niet in de vorm van ludieke activiteiten als olifantklimmen en pootje baden, maar actie in de vorm van originele ideeën. Die hebben we nog niet gehoord van de dames en heren politici. En al helemaal niet over de minder populaire onderwerpen als de WAO, de werkgelegenheid en de bezuinigingen. Het denken van politici blijkt star. Ik zie nu nooit eens een aardige, andere invalshoek.

Daarom wil ik de komende dagen af en toe eens een proefballonnetje oplaten, om in het jargon te blijven. Gewoon links en rechts eens een ideetje, suggestie of wijze raad hoe het óók zou kunnen. De jongens en meisjes een beetje op het spoor zetten. Huiswerk dus voor Balkenende, Bos, De Graaff, Halsema, Herben, Marijnissen, Zalm en degenen die ik weglaat om de zin niet te lang te maken.

Dat klinkt natuurlijk knap aanmatigend van Verbal Jam. Dat ís het ook, maar dat mág ook, want dat zal een keertje tijd worden!
Klein voorbeeldje: de PvdA heeft vlak na de vorige verkiezingen de stukken bij Verbal Jam goed bestudeerd. Die hebben mijn advies in uiterste wanhoop opgevolgd. En kijk eens hoe die nu lekker in de lift zitten!
Dus: Verbal Jam voor Volk & Vaderland! O nee, sorry, foute slogan, foute vergelijking. Héél erg fout zelfs! Dat krijg je er nou van, met zo'n overdosis Gekke Gretta op de buis...

Wordt vervolgd...

Tags: