Maandag 10 Maart 2003 in categorie Incrowd: over webloggen
Het Engelse woord 'log' staat voor logboek, dagboek, scheepsjournaal. Het legt chronologisch gebeurtenissen en belevenissen vast. De naam 'weblog' vindt hierin vast en zeker zijn oorsprong. Het fenomeen begon als soort verslag van iemands omzwervingen op het internet, compact vastgelegd in de registratie van linkjes. Later ontstonden varianten, zoals het 'life-log', waarin mensen hun persoonlijk leven in al of niet gefingeerde vorm optekenden.
Een wereldje
De software die het mogelijk maakte alles chronologisch vast te leggen heeft een belangrijke invloed op de vorm van het verschijnsel 'weblog'. Dat zie je op veel weblogs ook terug: twee of drie kolommen, titel, datum, een reactiemogelijkheid en nog wat later uitgevonden aanvullende toeters en bellen.
Maar in wezen is de software gewoon een zogeheten content management system (cms), een programma voor het vastleggen en beheer van 'inhoud', waar deze dan ook uit mag bestaan. Dit wordt geaccentueerd door het feit dat de software ook wordt gebruikt om foto's en tekeningen in op te slaan.
Maar in de praktijk valt de software bijna niet meer los te zien van het weblog. Dat laatste is jammer, want daardoor kom je als auteur van 'content' dikwijls in een hoek te staan waarin je niet gezet wilt worden. Je gebruikt een cms als Nucleus, MT, B2 of Pivot en 'dus' ben je een weblogger. Met dikwijls alle bijbehorende stereotypen van dien. Alles wat je schrijft wordt vaak direct geduid als zijnde 'persoonlijk'. Je maakt ineens onderdeel uit van een bepaald 'wereldje'.
Kracht
Door dit alles wordt de kracht van een nieuw medium aan het zicht onttrokken. Het blijft allemaal een beetje 'incrowd', met soms alle kneuterigheid en bekrompenheid van dien. Er zitten uiteraard ook positieve aspecten aan: het ontstaan van een gemeenschap, nieuwe contacten met mensen die je anders niet zou kennen. Het kan kwalitatief allemaal heel goed zijn, ik wil er ook allerminst laatdunkend over spreken. Maar over het algemeen wordt over het hoofd gezien dat het systeem
an sich van een veel grotere orde is, met een belangrijkere intrinsieke waarde dan door veel gebruikers wordt gezien.
Op schoot
Laten we daartoe eens
niet uitgaan van het bestaande 'weblogwereldje', maar van
het medium zelf: cms-software, een auteur die in woord en/of beeld iets te melden heeft, een publiek dat desgewenst direct kan reageren en discussiëren, een infrastructuur (internet) die sneller is dan enig ander medium, wereldwijd en vierentwintig uur per dag. En
last but not least: onafhankelijk, ongecensureerd en volledig in eigen beheer. Voorwaar een echt nieuw medium met een grote potentiële kracht. Een medium dat in de toekomst nog veel aan belang zal winnen, temeer wanneer de voortschrijdende techniek het beelscherm in lichte en flexibele vorm op schoot doet belanden. Dat moment is niet ver weg meer.
Instant publicatie en nauw contact met de lezer is een kwaliteit die het cms-syteem een unieke plaats geeft binnen het media-spectrum. Ikzelf ervaar het als een enorme verrijking. Moest ik vroeger mijn stukken ingeval van tijdschriften soms wel twee maanden van tevoren inleveren, binnen een vastgestelde formule en maximum aantal woorden blijven, tegenwoordig staat het online zodra de laatste punt is gezet. Toegegeven, vroeger kreeg ik er geld voor en nu niet, maar van schrijven werd je toch al nooit rijk, dus wat dat betreft...
Opstandigheid
Ik moet bekennen dat telkens wanneer Verbal Jam een weblog wordt genoemd, ik een gevoel van opstandigheid moet wegslikken. Het wóórd alleen al vind ik vreselijk. Het klinkt een beetje als zo'n walgelijk dikke rochel in je keel. Probeer maar: weblog.
Op Verbal Jam worden geen zaken en gebeurtenissen chronologisch parallel aan de dagelijkse werkelijkheid vastgelegd en dus is het ook geen weblog. Lang niet altijd heeft de inhoud een relatie met de datum. Sterker nog: het cms maakt het technisch mogelijk om in verleden en toekomst stukken toe te voegen.
De inhoud is evenmin 'persoonlijk' in de zin dat ik hier mijn privé-leven een beetje ga zitten etaleren. Ook geen life-log dus.
Verbal Jam is wat ik schrijf aan columns, observaties, commentaren. Verbal Jam is dus precies wat er boven staat. Het is gewoon een voortzetting van het 'krantje' dat ik als kind al op een ouwe Remington in elkaar prutste, toen met een oplage van twee: één voor mezelf en één voor mijn vriendje, nu met een oplage die automatisch evenredig is aan het aantal lezers. Dat laatste is eigenlijk op zich al een intrigerende gedachte...
Maar voor het geval u het dan per se in een hok wilt proppen, zet het dan maar onder de categorie 'lezen/schrijven' of iets van dien aard. Lekker vaag dus.
Niet verplicht
Verbal Jam biedt vanuit de software van het cms de
mogelijkheid tot reageren en aan te geven of u iets wel of niet gelezen heeft. Het
hoeft dus niet, want de Nederlander is nu eenmaal zo dat hij/zij dat zelf wel uitmaakt. Voel u dus nergens toe verplicht. Maar met een vette knipoog wil ik u er wèl op wijzen dat u bij andere media
niet zo makkelijk gehoor vindt.
Ben toch benieuwd wie het eind van dit stuk heeft gehaald...
Zondag 09 Maart 2003 in categorie Even afreageren
Gistermorgen had ik nog het ludieke plan om Verbal Jam te hernoemen in Verbal Jamai of Verbal Jim, al naargelang de winnaar. Het is verbluffend hoe een nachtje slaap een mens weer bij zinnen kan brengen!
Morgen: massale posterverbranding op de Dam!
Zondag 09 Maart 2003 in categorie Loze praat
"Ja, de baas is effe bezig! Ja! Baas is effe bezig! Baas is aan 't vertimmeren. Ja! Kan af en toe effe een zooitje worden hier... Baasje is nogal perfectionistisch. Ja, hè? Baasje is zo perfectionistisch dattie zelfs de kruipruimte nog met schrootjes volspijkert... Maar ja, wat doe je d'r an hè? Tja!! Wat doe je d'r an? Ach wattissie braaf toch... Zal
ik je dan maar uitlaten? Want als je op de baas moet wachten..."
Bezig met de lay dus. Ik héb niet eens een hond.
Zaterdag 08 Maart 2003 in categorie Waargebeurde verzinsels
Het zit Albert Heijn niet mee. Nog geen twee weken geleden vulde onze nationale kruidenier het halve journaal en complete krantenpagina's door het bekend worden van miljoenenmalversaties bij een dochterbedrijf in de VS. De waarde van het Ahold-aandeel zakte bijkans tot het niveau van een statiegeldfles. De oude heer Heijn gaf te kennen zich 'verneukt' te voelen.
Welnu, hij kan zijn borst nat maken, want het volgende schandaal dient zich alweer aan.
Albert Heijn blijkt namelijk opnieuw het slachtoffer te zijn van onregelmatigheden, zo blijkt uit eigen onderzoek van Verbal Jam. Dit keer betreft het een grootscheepse koffiefraude.
Gedupeerde klanten van het AH Vaste Klanten Fonds pakken Albert Heijn massaal terug! Maar ook minder vaste klanten hebben zich solidair verklaard en doen enthousiast mee.
De koffiefraude blijkt als volgt in z'n werk te gaan.
Lees verder...
Zaterdag 08 Maart 2003 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen
Het zit Albert Heijn niet mee. Nog geen twee weken geleden vulde onze nationale kruidenier het halve journaal en complete krantenpagina's door het bekend worden van miljoenenmalversaties bij een dochterbedrijf in de VS. De waarde van het Ahold-aandeel zakte bijkans tot het niveau van een statiegeldfles. De oude heer Heijn gaf te kennen zich 'verneukt' te voelen.
Welnu, hij kan zijn borst nat maken, want het volgende schandaal dient zich alweer aan.
Albert Heijn blijkt namelijk opnieuw het slachtoffer te zijn van onregelmatigheden, zo blijkt uit eigen onderzoek van Verbal Jam. Dit keer betreft het een grootscheepse koffiefraude.
Gedupeerde klanten van het AH Vaste Klanten Fonds pakken Albert Heijn massaal terug! Maar ook minder vaste klanten hebben zich solidair verklaard en doen enthousiast mee. De koffiefraude blijkt als volgt in z'n werk te gaan.
Zoals bekend staan in de filialen van Albert Heijn koffiemachines waar het winkelend publiek een gratis kopje huismerkkoffie kan tappen.
Wij hebben de afgelopen week het aantal mensen dat hiervan gebruikt maakt werkelijk gigantisch zien toenemen! Hele wijken vervoegen zich bij de koffie-automaat. Opvallend is de oververtegenwoordiging van Allerhande bejaarden, daklozen, zwervers, junks, bijstandsgezinnen, illegalen, asielzoekers, kantoorklerken en notoire koopjesjagers. De koffie is niet meer aan te slepen.
Complete dagdelen lang hangen de fraudeurs gezellig op de bankjes bij de koffiemachine en laten zich ongegeneerd vollopen met Perla Americana. Een enkeling heeft nog een winkelwagen of mandje bij zich om de schijn van fatsoen op te houden, maar bij vertrek worden de boodschappen doodleuk weer teruggezet. Tot frustratie van het winkelpersoneel steevast in het verkeerde vak.
Navraag bij de aanwezige koffielurkers leerde dat het niet alleen bij koffiedrinken blijft, hiertoe nota bene op het idee gebracht door Albert Heijn zélf!
Een fraudeur die anoniem wenst te blijven, deed zich juist tegoed aan een pak koffiekoeken en verklaarde met volle mond: "Eergisteren zag ik er nog eentje die een spuitbus had gepakt en zich lekker op koffie met slagroom trakteerde!". Zijn vrouw voegde er monter aan toe: "Het is een bonus-aanbieding, dus..."
Een nieuw fenomeen heeft z'n intrede gedaan: het proletarisch koffieleuten.
Dat krijg je, als je niet op de kleintjes let.
Vrijdag 07 Maart 2003 in categorie Loze praat
"Eigenlijk voel ik mij ver boven de rest van de mensheid verheven..."
"Achgossie! Hoe is dat nou zo ineens gekomen?"
"Het is meer dat 't peil van die anderen zo is gedaald, geloof ik..."
"Je kijkt teveel tv. Dát is het!"
Nou, vlak die weekbladen ook niet uit...
Vrijdag 07 Maart 2003 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen
Soms zijn dingen haast te toevallig om nog toeval te zijn. Bij
nu.nl zie ik dat de kwestie van het verbod op het dragen van de gezichtssluier binnen het Amsterdamse ROC aan de orde is geweest bij de
Commissie Gelijke Behandeling.
Wat lees ik daar tot mijn stomme verbazing? De klaagsters kwamen met de sluiers voor het gebouw in Utrecht binnen, maar deden die in de zittingszaal af. En nu komt het:
"De commissieleden konden de twee dus in de ogen kijken. Zeker voor de voorzitter van de commissie kwam dat goed uit. Zij is doof en afhankelijk van liplezen."
Die liplezende voorzitter is overigens Professor Jenny Goldschmidt. En dan nu even de archieven van Verbal Jam in. Alhier kwam de sluierkwestie aan de orde in
'gezichtsgordijn' en
hoofddoekje dragen, niemand vragen (2), zijnde onderdeel van de serie Fortune Cookies. En met name om dat laatste stuk gaat het. Dat moet u nog maar eens lezen. En dan gaat u absoluut iets opvallen.
Hoeveel pech kun je hebben als gesluierde klager? Precies in een situatie komen zoals bij Verbal Jam is beschreven! En dan uitgerekend nog op een plaats waar je je recht wilt halen! Dit is zonder twijfel de hand van Allah, die hiermee kenbaar maakt: áf met dat ding! Of de sluwheid van een VJ-lezend commissielid natuurlijk...
Nah... Dat zál toch niet?