Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 13 - OPA

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 18 Maart 2014 in categorie Amsterdam Centraal, Politiek & Maatschappij

OPA is linkser dan OMA en volgens de peilingen zou de partij wel eens de enige van de tot dusver besproken kleintjes kunnen zijn die een zetel verovert. Ook Ouderen Partij Amsterdam richt zich op de 'ouderen', met de volgende nuancering: ‘Voor moderne ouderen, altijd met een uitgestoken hand naar jongeren’.

Lijsttrekker Luud Schimmelpenninck is het boegbeeld van de partij, bekend van provo, witte fiets en witkar. Een Amsterdams icoon dus waar menig links georiënteerde partij jaloers op kan zijn. Behalve de PvdA dan. Daar waren ze hem blijkbaar liever kwijt dan rijk en werd hij niet meer serieus genomen. Het is min of meer tekenend voor de crisis waarin die partij verkeert. Op plaats twee staat een blonde stoot die ik verder niet ken. Maar uit de reclamewereld weten wij dat blonde stoten altijd publiekstrekkers zijn, dus baat het niet dan schaadt het niet voor OPA.

Rijke pensionado's hebben OPA niet nodig.

Wat wil OPA? In de eerste plaats inzetten op kleinschaligheid, de menselijke maat. Daarnaast is er ook bij deze partij gratis OV, maar dan alleen voor 65-plussers, stadspashouders en mantelzorgers. Die laatste groep lijkt mij een beetje lastig te controleren. Verder aanvullend individueel openbaar vervoer: witfietsen, witkarren en gedeelde elektrische auto's. Prioriteit is er ook voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening. 

Mede met het oog op de overdracht van de WMO naar gemeenten pleit OPA voor een aparte wethouder Ouderenbeleid. Gezien de te verwachten chaos bij deze overheveling is dat misschien niet eens zo'n slecht idee.

Verder treffen we ook bij OPA de gebruikelijke punten als onderwijs (kleinschalig), veiligheid voor ouderen en aandacht voor de (daar is ie weer!) de ZZP'er. In dit specifieke geval de oudere ZZP'er.

OPA heeft nog meer in petto voor de oudere Amsterdammer: een jaarlijkse medicijn-, welzijns- en gezondheidscheck, een werkgelegenheidsplan voor 50-plussers, adequate huisvesting, eenzaamheidsbestrijding en bevordering van de sociale cohesie door dienstenruil. De rotzooi op straat moet voortvarend worden aangepakt. Vooral dat laatste zal de moderne oudere over de streep trekken, lijkt me.

Samengevat heeft OPA een sociaal programma, specifiek gericht op ondersteuning van de oudere, niet al te vermogende Amsterdammers. De rijke pensionado's hebben OPA helemaal niet nodig.

Goede punten zijn de ouderenwethouder, een werkgelegenheidsplan voor 50-plussers (want waarom alleen aandacht voor jongeren, nietwaar?) en de aandacht voor medische en maatschappelijke ondersteuning. Een raadszeteltje voor OPA kan dus best goed zijn om het college scherp te houden op het gebied van het ouderenbeleid en zorg. Zeker gezien alle zorgtaken die het kabinet voor het gemak maar over de gemeenteschutting heeft geflikkerd.

Tenslotte
U vraagt zich nu misschien af: en die andere kleine partijen dan? Zoals daar nog zijn de onvermijdelijke Trotsen en Leefbaren?
En de Republikeinse partij (lijst 17), de Partij Voor Vrije Amsterdammers (PVVA, lijst 18), Nieuwe Amsterdamse Toekomst (NAT, lijst 20), de Multicultureel Plus Partij (M+, lijst 22), Visie op Amsterdam van Ina Brouwer (lijst 24), de Partij van de Eenheid (lijst 25) en de Libertarische Partij (LP, lijst 27)?

U begrijpt: ik ga dat niet meer redden voor de verkiezingen. Een inschattingsfoutje mijnerzijds. Sorry. Maar dat is peanuts vergeleken bij de gigantische inschattingsfout van de zojuist genoemde partijtjes, beweginkjes, groepjes en borreltafelclubjes die denken ook maar een schijn van kans te hebben op het Amsterdamse politieke toneel. Niet voor elke mening hoeft een partij te worden opgericht, lijkt mij zo.

Tags: