Het is een vreemdeling zeker

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 02 December 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Vorige week was er ophef in de Rivierenbuurt. Daar heeft een buurthuis in de Vechtstraat (what's in a name) te lijden onder het ongenoegen en de terreur van een groep jongens. Van Marokkaanse afkomst, stond erbij in de krant. In de huidige racismediscussie is het waarschijnlijk belangrijk voor de lezers om te weten welke etnische groep alle foute opmerkingen aan zichzelf te wijten heeft. Dan is het vanzelf geen racisme meer, maar gewoon vrijheid van meningsuiting. Maar dit terzijde.

Een van de Marokkaanse jongelingen was op televisie verschenen en maakte vol bravoure nog een aantal van die super-irritante hormoongestuurde puberopmerkingen, waarmee je direct elke brave burger op de kast krijgt. En dus kwam ook de stadsdeelvoorzitter in het geweer en komt er cameratoezicht.
Na zo'n bericht gaat op bepaalde internetfora dan direct de beerput open en daarbij vergeleken is zo'n Marokkaans buurt-ettertje dan ineens een toonbeeld van beschaving.

Als Gordon een racist is, is Rob het ook.

De angst voor het vreemde en de vreemdeling zit denk ik bijna evolutionair ingebakken in de mens. Het is zelfbescherming, een verdediging van de veiligheid van de eigen groep.
Echt racisme wordt het pas wanneer een etnische groep institutioneel en georganiseerd wordt onderdrukt, beroofd van rechten, wordt vervolgd of vermoord. Gordon-'humor' is nauwelijks racisme te noemen. Het is platte flauwheid met een baard van hier tot Peking.

Ik heb de afgelopen weken in de Zwarte Piet discussie heel wat tenenkrommend gemoraliseer zien langskomen. Op de opiniesite De Joop is er geen 'opiniemaker' meer te vinden die niet zijn of haar licht over Zwarte Piet heeft doen schijnen. Want zelf zijn zij uiteraard helemaal niet racistisch. Ook niet op de manier van Gordon.

Huichelachtig natuurlijk. Iedereen heeft dat 'kleine racisme' in zich. Als je bijvoorbeeld in de Rivierenbuurt of de Diamantbuurt woont en al tijden last hebt van een stel kut-Marokkaantjes in je portiek, komt op enig moment die volslagen incorrecte oprisping van etnische weerzin bij jezelf naar boven.
Echt, je kunt erop wachten, ook als moreel correcte meningenschrijver voor De Joop.
De uitvinder van de term kut-Marokkaantjes, Rob Oudkerk, schrijft trouwens óók voor De Joop. Hij is nog nooit voor racist uitgemaakt. Maar eerlijk is eerlijk: als Gordon het is, is Rob het ook.

Temidden van de overvloed aan dagelijks nieuws is de verleiding groot om ons door allerlei lokale incidenten de gordijnen in te laten jagen en daar als het even kan een etnische draai aan te geven. Want het zijn immers 'altijd dezelfden'. Ik pleit ervoor om het roer mentaal een beetje om te gooien en ons te laten inspireren door de positieve dingen in de stad. Dat is beter voor het levensgenot en de bloeddruk.

Tags: