De belijdenis van Oudkerk

Donderdag 22 Januari 2004 in categorie Media

Rob Oudkerk is dus opgestapt als wethouder van Amsterdam. Van mij had hij niet weg gehoeven en van een groot deel van de Amsterdamse bevolking ook niet. Hij had nog voldoende draagvlak, hoorde ik hem terloops bij Paul Witteman mompelen. En inderdaad, de afgelopen dagen heb ik met enige verbazing geconstateerd hoeveel draagvlak er bestaat voor het hoerenlopen! Of misschien moet ik in deze toch iets preciezer zijn: hoeveel draagvlak er bestaat voor het hoerenlopen van Rob Oudkerk.

Rob Oudkerk heeft namelijk in niet onbelangrijke mate in deze hele kwestie ook zijn kop mee. Denk ik, hoor, maar misschien kunnen de dames daar beter over oordelen. En hij is natuurlijk een jongen met veel bravoure, een flinke dosis machismo op z'n tijd en hij weet verbaal een hoop daadkracht over het voetlicht te brengen. Rob is bovendien huisarts en dat straalt vertrouwen uit. Kortom, hij heeft alles om een uiterst succesvol politicus te kunnen zijn en dat bleek ook wel. Hij slaagde erin tot aan de Theemsweg op het politieke rodeopaard te blijven zitten. En dat is ver. Heel ver.

De afgelopen dagen hebben wij tot in den treure moeten horen dat een politicus zelf moet weten wat hij privé allemaal uitvreet. Dat gaat niemand iets aan. Dat is ook zo, maar je moet het dan niet zelf gaan vertellen natuurlijk. Want dan is het niet privé meer en dus onderdeel van je politieke imago geworden. Maar goed, Oudkerk zou er mee weggekomen zijn als hij niet in de tippelzone was geweest. Toch zal menigeen zich afvragen: stel nou dat het een andere politicus was geweest, eentje met niet zo'n fijne jongensachtige krullenbol? Laten we zeggen van die mislukte knapperts als Ad Melkert of Job Cohen? En dat die dan ook stoer hadden verteld over hun hoereerpraktijken? Er waren al eens geruchten over Melkerts SM-voorkeuren, maar hij was net op tijd weg. Ik denk toch eerlijk gezegd niet dat dit soort 'openbaar privéleven' van deze heren zo makkelijk gepikt zou zijn als van Oudkerk.

Rob Oudkerk hield gisteren een persconferentie en mocht in talloze programma's zijn getormenteerde ziel aan den volke verklaren. Ik zag hem in het Journaal, hij schijnt ook bij Netwerk te zijn geweest, bij B&W, bij Nova... Was hij verder nog ergens? Ook bij het Jeugdjournaal misschien? Is er ook een Teletubbies special geweest? Nou ja, kortom, een beetje te talloos naar mijn zin. En het verhaal was ook niet helemaal consistent. Bij de persconferentie kreeg Heleentje er nog flink van langs, bij Paul Witteman was het allemaal niet háár schuld. En telkens liet Rob ook van die net iets te mediagetrainde gekwelde pauzes vallen in zijn uitleg, van die zuchtend wanhopige onderbrekingen die zijn emoties en zijn wanhoop naar het publiek moesten overbrengen. Natuurlijk, ik geef direct toe dat de hele affaire heel moeilijk voor hem is, het gaat je niet in de kouwe kleren zitten, maar dit leek me nou toch nèt iets te zwaar aangezet hier en daar. En daardoor ging ik juist twijfelen. Twijfelen aan de oprechtheid van Rob Oudkerk, hetgeen ik daarvóór nog niet deed.

Ik hoop dus maar dat hij zaterdag ook nog eens publiek belijdenis gaat doen bij Andries Knevel. Die krijgt de waarheid er wel uit, want wie voor het streng gebrilde aangezicht van Andries Knevel staat, is bij wijze van spreken nog slechts één schrede verwijderd van de Here zelve. Blijf dan maar eens huichelen over je zondige praktijken. Maar goed, daarna krijgt Rob snel rust, want de volgende PvdA politica staat al weer klaar om de privéverhalen over haar losbandig leven met ons te delen.

Rob kan altijd nog een carrière beginnen als loverboy.

Tags: