Een proefje

Donderdag 11 December 2008 in categorie Geldkwesties

De fiscus gaat een proefje doen. Als u een wanbetaler bent sturen ze u een aanmaning, dan een dwangbevel en daarna graaien ze zelf uw rekening leeg.
Eigen schuld, had u maar moeten betalen.
Ik weet niet of we nu wel zo blij moeten zijn met dit soort proefjes.
Het is een aantasting van het recht om wanbetaler te zijn.

Want wat kunnen nu de redenen zijn waarom iemand zijn belasting niet betaalt?
a. De wanbetaler kán helemaal niet betalen wegens geldgebrek of regelrechte armoede. In dat geval zal het proefje door onvoldoende saldo mislukken.
b. Laksheid of onwil. Als de wanbetaler slim is haalt hij zelf z'n rekening leeg en geeft de belastingdienst het nakijken. Het proefje zal alweer mislukken.
c. Een verschil van mening met de fiscus. Daar zijn beroepsprocedures voor. De wanbetaler verliest, is het er niet mee eens en gaat over tot plan b.
Meer situaties kan ik niet verzinnen. Misschien u wel.
Het wordt allemaal nóg gezelliger!
Maar het wordt allemaal nóg gezelliger. Als het proefje slaagt mogen gemeenten en andere overheden eveneens op deze manier hun vorderingen innen bij de burger.
Het proefje zal zeker slagen, zelfs als het mislukt. Dit vanwege het enorme betaalgemak dat deze methode met zich meebrengt.
Dat ze daar niet eerder opgekomen zijn! Al dat gedoe met acceptgiro's en incassomachtigingen was dan niet nodig geweest.

Misschien moeten we met z'n allen maar meteen onze rekeningen op naam van de overheid zetten en onze bankpassen bij hun inleveren. Ze weten immers altijd wel een belasting, heffing of boete te verzinnen waardoor je zomaar wanbetaler kunt worden. Dat is in de praktijk een formaliteitje.
Je hebt een geschil over een vordering van de overheid. Je maakt bezwaar, maar onderaan de brief staat dat van het bezwaar geen opschortende werking uitgaat.
Betalen dus, anders komen we het halen.
Achteraf bezien stond ons geld misschien toch veiliger bij IceSave...


Lees ook: eBooks van Verbal Jam.

Tags: