De loensende laser

Zaterdag 20 September 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In de tuin staat een enorme stapel stenen. Die stapel moet straks een terras worden. Ik doe het rustig aan, want ik heb het momenteel nog in mijn rug. De grasmachine stond namelijk te ver achterin het schuurtje en die dacht ik wel even over een stapel tuinmeubilair heen te tillen. Ik had daar niet zoveel problemen mee, maar mijn rug achteraf wel. Had dat dan meteen gezegd, denk ik dan, maar goed...
Als dat terras dus pas volgend voorjaar een keertje af is vind ik dat wel vroeg genoeg.

Ik heb mij uitgebreid geörienteerd op internet hoe men een terras aanlegt. Uit al die kluswijzers heb ik onder meer begrepen dat je de zaak goed moet uitmeten. Bij de tijd als ik ben zou ik dat probleem van meten en uitlijnen wel eens te lijf gaan met de moderne techniek. De lasertechniek, om precies te zijn.
Het is merendeels vullis
De bouwmarkt verkoopt tegenwoordig een scala aan kekke laserapparaatjes voor de gewone huis- tuin- en keukenklusser om alles horizontaal, haaks en in het lood te krijgen.
Laat ik hier kort over zijn: het is merendeels vullis, troep en ellende. Die lasers kijken scheel of doen niet wat ze beloven.
U bent dus gewaarschuwd. Ik heb vandaag tot drie maal toe een apparaat teruggebracht naar de winkel. Twee keer van Black&Decker en één keer van Stanley.
Twee keer naar Praxis en één keer naar Gamma.

De apparaten van Black&Decker zijn op dezelfde manier geconstrueerd als plastic kinderspeelgoed, voelen dus wat knullig aan en hebben dezelfde vrolijke kleurtjes (voornamelijk rood en geel).
Ze geven er twee jaar garantie op. Dat is uitermate overmoedig van meneer Black en meneer Decker. Beide apparaten vertoonden namelijk mankementen. Ze zijn ook minder geschikt voor buiten, maar dat staat nergens. Als ik ze had gebruikt was het uitgedraaid op een parallellogramvormig terras met een verkeersdrempel erin. Terug met die handel!

Het apparaat van Stanley, toch een gerenommeerde gereedschapsfabrikant, was ronduit misleidend. Op de doos stonden allerlei plaatjes van schuttingen, terrassen en hekwerken die dankzij dit laserapparaat keurig in het lood stonden. Er was een laserstraal afgebeeld die minstens twintig meter schutting de weg wees.

Door ervaring wijs geworden besloot ik de doos al in de auto open te maken en het apparaat te testen. In de gebruiksaanwijzing stond ineens: 'Minder geschikt voor buitengebruik'. Bovendien had het ding maar een zielig laserstraaltje, echt zo'n laser met een prostaatkwaal, zeg maar.
Ik kon dus meteen weer terug de Gamma in, de juffrouw van de kassa kende me nog, had er gelukkig geen verstand van en gaf zonder morren mijn geld terug.

De moderne lasertechniek in het consumentensegment heeft mij tot dusver ernstig teleurgesteld. Als gevolg daarvan zou ik me nu ook wel drie keer bedenken voordat ik mijn ogen liet laseren. Voor je het weet staat zo'n oogarts met zo'n Black&Decker speeltje voor je neus. En dat is dan meteen al fout, want het hadden de ogen moeten zijn. Maar dit terzijde.

Ik ga dus teruggrijpen op meer traditionele technieken. Fuck dat gelazer met dat gelaser! Mijn grootvader was een bekwaam meubelmaker. Van hem heb ik vast wel een timmermansoog geërfd. Dat ga ik nu gebruiken voor mijn terras.

Tags: