De beerput

Woensdag 23 Juli 2008 in categorie Schandelijke taferelen

Oorlogsmisdadiger Radovan Karad¸ic is gepakt en bijna de hele wereld applaudisseert. Tegelijkertijd is het onthutsend om te zien hoeveel vermoedens en speculaties er op zo'n dag al worden geuit over eventueel vuil spel in het verleden. Was er eertijds door westerse mogendheden een 'deal' gemaakt met Karad¸ic en Mladic? In elk geval is Karad¸ic jarenlang door de Servische geheime dienst beschermd.
In de documentaire Carla's list, over voormalig hoofdaanklager Carla del Ponte van het Joegoslaviëtribunaal, komt duidelijk tot uiting dat westerse regeringen en de Navo ernstige laksheid vertoonden bij de opsporing van de lieden die de dood van 8000 mannen uit Srebrenica op hun geweten hadden en ook nog eens duizenden slachtoffers van beschietingen op Sarajevo.
Er tekent zich een beeld af van verraad aan de Bosnische bevolking, aan de Dutchbatters die geen luchtsteun kregen van de Navo en van bewuste tegenwerking van het latere Joegoslaviëtribunaal.
Vuile machtsspelletjes
Met de arrestatie van Karad¸ic krijgen wij als gewone burgers van in Europa en de VS dus even een inkijkje in de vuile machtsspelletjes die op internationaal niveau door onze leiders worden gespeeld. Het is natuurlijk maar een tipje van de sluier.

Dit is dus dat mooie democratische stelsel dat het Westen de rest van de wereld moralistisch voorhoudt: de burgers mogen eens in de vier jaar stemmen en daarna gaan de democratisch gekozen regenten hun eigen goddelijke gang in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dealtjes met oorlogsmisdadigers, geheime CIA-gevangenissen voor terroristen in het voormalige Oostblok, deelname van Nederlandse commando's bij geheime Amerikaanse operaties in Afghanistan, geheime wapentransporten via Schiphol naar Israël, levering van wapens aan landen in conflictgebieden en ga zo maar door.

Het is wachten op nog meer onthullingen als Karad¸ic eenmaal voor het tribunaal staat. Het zou me niets verbazen wanneer hij net als Milosovic voortijdig overlijdt. Dat zou de nachtrust van menig politicus aanzienlijk verbeteren.
Zullen we op z'n minst al onze Europese leiders eens uitnodigen aan te tonen hoe schoon hun handen eigenlijk zijn?

Tags: