Femke Halsema

Dinsdag 03 Oktober 2006 in categorie Politieke Portretten

Met de verkiezingen in het verschiet schildert Verbal Jam weer een paar dubieuze portretten van politici. Vandaag: Femke Halsema (GroenLinks).

Het grootste obstakel op de weg naar ruime zetelwinst voor Femke Halsema is de manier waarop zij praat. De zachte, ietwat hese stem had sexy kunnen zijn, ware het niet dat haar woorden altijd in de belerende vorm over de lippen komen. Zij is de juf die zonder door de knieën te zakken de kamerkleuters en het kleine volkje daarbuiten met een zeker dédain toespreekt. Zij weet het moreel gelijk aan haar kant, zij is vermanend en terechtwijzend. Femke is de personificatie van het woord 'foei'.

Weinig haar doet wonderen in de peilingen.

Femke Halsema zul je niet betrappen op een uitbarsting van razernij. Haar hoogste niveau van woede is een gloeiende verontwaardiging, die dan gek genoeg weer ijzig wordt verwoord. Altijd beschaafd. Altijd ingehouden. Bijna fysiek, alsof haar lingerie iets te heet gewassen is, waardoor het knelt. Zo voorkomt Femke dat ze uit haar vel springt. Bij het publiek vestigt zich niet het imago van spontane meid. Een glimlach valt al spoedig terug in een verbeten trekje. En dat kost zetels.

In de garderobe van Femke is zwart de dominante kleur. Kiezers die hier gevoelig voor zijn interpreteren dit als een sombere toekomstvisie. Hier kan een styliste dus in electoraal opzicht zegenrijk werk verrichten. En als die toch bezig is, kunnen haar wenkbrauwen ook wel eens geëpileerd worden. Neem een voorbeeld aan Jan Marijnissen. Weinig haar doet wonderen in de peilingen.

Femke is een gewoon mens. Maar dat houdt zij zorgvuldig privé. Daar mag de buitenwereld niets van merken. Femke zie je niet hossend, niet dronken, niet joelend, niet huilend. Enerzijds mogen wij blij zijn dat dit alles ons bespaard blijft, maar anderzijds: Femke, ontspan nu eens een beetje! Al is 't maar voor de partij!

Andere afleveringen in deze serie dubieuze politieke portretten:
- Wouter Bos.
- Gonny van Oudenallen
- Mark Rutte.
- Jan Marijnissen.
- André Rouvoet.

Tags: