nederlandse vechtsporten

Woensdag 04 Oktober 2006 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

In een bekend psychologisch tijdschrift stond vorige maand een leerzaam artikeltje over Shin-Do. Daarin kun je cursussen volgen. Shin Do betekent 'leer van de energievelden' en het baseert zich op de principes van oosterse vechtsporten. Iedereen heeft z'n eigen energieveld en als je dat maar goed benut, sta je sterker ten opzichte van een tegenstander.
Met die innerlijk kracht, ki genaamd, heb je overwicht op je omgeving. Op een druk perron ga je bijvoorbeeld gewoon 'in ki staan' zoals dat heet, en iedereen gaat vanzelf voor je opzij.
Dát lijkt mij wel wat! Zelfs de Amsterdamse politie schijnt deze training te volgen om kracht uit te stralen en minder agressie op te roepen. Gut, dat verklaart veel. Ik zal daar toch eens op letten, als Ajax weer eens een feestje viert op het Leidseplein en de ME de cursus in praktijk gaat brengen. Ben benieuwd!

Met Shin-Do is het zelfs mogelijk je eigen magnetisch veld dusdanig te versterken, dat je een lepel tegen je voorhoofd kunt laten plakken. Ik ben verbijsterd! Zo krijg je inderdaad je tegenstander wel klein. Huilend van de slappe lach zinkt hij op de knieën. En daarna zet je natuurlijk fluks de bijbehorende vork in z'n nek! Héél slim!

Nu ik erover nadenk heeft Nederland eigenlijk helemaal geen traditie in het bedenken van vechtsporten. Die komen allemaal uit het verre oosten. Een enkele misschien uit Zuid-Amerika. Gek is dat! Waar zit hem dat in? Ons land stikt van de zonderlinge volksvermaken, maar elegante zelfverdediging is daar niet bij. Wij moesten ons zo nodig onledig houden met ringsteken, kantklossen, ganzenslaan en kattenmeppen.

Het had me nou zo'n leuk klusje voor de Friezen geleken om naast het kaatsen en fierljeppen ook nog een handige vechtsport te verzinnen. Dan hadden wij er niet tachtig jaar over hoeven doen om die Spanjaarden het land uit te ranselen! Dan had Kenau Simons Hasselaer tijdens het beleg van Haarlem in 1572 op de vestingmuren gewoon 'in ki' kunnen gaan staan. Desnoods met een lepel op haar voorhoofd. De Spanjool was dan vanzelf afgedropen. Gemiste kans!

Verbal Jam is vanavond weer te beluisteren in het derde uur van het VPRO-programma De Avonden. Uitgezonden via de Concertzender op de kabel, via DAB radio en achteraf ook via internet.

Tags: