nijntje onder stroom

Zondag 18 Juni 2006 in categorie Amsterdam Centraal

Het hedendaagse boeventuig maakt het tegenwoordig helaas noodzakelijk door de hele stad trossen camera's op te hangen. In het grootwinkelbedrijf kan ik mijn bloedeigen brillenkoker niet meer in mijn jaszak stoppen of een beveiligingsmedewerker komt quasi beleefd speurneuzen of ik mij iets wederrechtelijk heb toegeëigend.
Maar sommige middenstanders pakken de criminaliteitsbestrijding nog drastischer aan. Die zetten bijna letterlijk de deurknop onder stroom. Stelt u zich voor, u heeft op een zonnige koopzondag bij de Praxis dat fijne lijmpistool gescoord waar u al een tijdje naar op zoek was. Bovendien zijn het de Nationale Gereedschapsweken en daarom heeft u ook nog eens een vette vijftien procent korting gekregen met de bon uit het krantje. Uw zoontje van vier eist dat deze megameevaller direct wordt omgezet in een ijsje. U wandelt met het ventje gezellig van de Anthonie Fokkerweg naar de sluis aan het Jaagpad, want daar staat de ijsboer. Onderweg, op de Valschermkade, komt u langs garage Kost. U denkt verlekkerd aan de nieuwste Volkswagen Touareg. Jammer genoeg zijn de hekken dicht, want Kost doet niet aan koopzondagen. En aan Nationale Volkswagenweken al helemáál niet. Die Touareg is voor u dus onbereikbaar. U moet het doen met zo'n lullig lijmpistooltje.
Terwijl u nog eventjes dagdroomt staat zoonlief ongeduldig met zijn handjes tussen de hekken door te wriemelen. Plotseling ruikt u een schroeilucht. Dat is uw zoontje. Het ventje heeft aan het schrikdraad gezeten.

Schrikdraad? Ja, u leest het goed. Langs de hekken bij Kost zit schrikdraad. Niet om de heilige koeien binnen, maar om de boeven buiten te houden. Er zitten natuurlijk waarschuwingsbordjes aan het hek. Maar Nijntjeboekjes gaan nooit over schrikdraad, dus die had uw peuter over het hoofd gezien.
Nadien kost het u zes ijsjes om uw arme knulletje weer enigszins tot bedaren te krijgen. Wég kortingsvoordeel! Sterker nog: u bent nog meer aan ijs kwijt dan aan dat hele lijmpistool van zeven euro!

'De plezierige Kost-sfeer valt direct op', lezen we op de website. Als dit is wat Kost onder een 'plezierige sfeer' verstaat, kunnen we binnenkort op de Valschermkade de eerste bordjes verwachten met daarop 'Pas op voor mijnenvelden'.(Tevens op Amsterdam Centraal)

Tags: