Remkes en Van den Haak

Woensdag 18 December 2002 in categorie Opinie

De Commissie Van den Haak heeft de beveiliging van Pim Fortuyn onderzocht. Die commissie is ingesteld door de regering. Waarom stelt een regering een commissie in? Omdat ze zelf niet genoeg verstand van zaken heeft en een onafhankelijk onderzoek in deze gevoelige kwestie absoluut noodzakelijk is. En dus had de commissie de uitdrukkelijke opdracht om te komen tot 'integrale inzichten en onbetwistbare conclusies'.

Daarom zaten in de commissie onafhankelijke, deskundige mensen. Die meneer Van den Haak is bijvoorbeeld voormalig president van het Amsterdams Gerechtshof. En ook de criminoloog Professor Fijnaut zat erin. Die heeft indertijd nog heel wat nuttig werk gedaan voor de Parlementaire Enquêtecommissie Van Traa.
Laten we ook de substituut-ombudsman Horstink-von Meyenfeldt niet vergeten! Bij iemand met zó'n indrukwekkende achternaam laat je het wel uit je hoofd om te gaan tegenspreken!

Maar onze minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes laat het niet uit zijn hoofd. Remkes weerspreekt het eindrapport van de commissie nog dezelfde dag. Het liefst had hij die Van den Haak één van zijn befaamde rotschoppen gegeven. Remkes is er namelijk zeker van dat de blunderende Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst goed werkt heeft geleverd. Niet voor niets staat er immers 'en Veiligheidsdienst' gecursiveerd in hun logo. Dus als dát niet veilig is!

Slotvraagje dan maar: waarom laat een regering een dure commissie driekwart jaar doorwerken als Remkes het tóch al beter weet?

Wegbezuinigen die Remkes

Tags: