gratis toegang

Woensdag 14 Juni 2006 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De Tweede Kamer besloot gisteren dat alle Nederlanders gratis het museum in mogen om daar de vaste collectie te bekijken. Ik zou zeggen: driewerf hoi! Je doet Nederlanders geen groter plezier dan met iets dat gratis is. Toeristen moeten lekker wél betalen. En die wetenschap kan de vreugde alleen nog maar verhogen. Want zo zijn wij wel.
Tegelijk met het formulier voor de belastingaangifte ontvangen zowel de cultuurbarbaar als de kunstminnende burger een cultureel paspoort. Daarmee kan het hele gezin (of wat daarvoor doorgaat) voor niks het museum in.
Ai, hier zie ik toch een klein probleempje... Want lang niet iedereen in dit land krijgt een formulier voor de belastingaangifte thuisgestuurd. Ik ben één van die mensen. Enkele jaren geleden deelde de belastingdienst mij plots mede dat zij niet voornemens waren nog langer hun kostbare tijd te verdoen aan mijn lullige inkomentje. Daar zat sinds jaren geen enkele progressie meer in. Mocht ik er wonderwel in slagen om op zeker moment toch nog een financiële klapper te maken, dan hoorden ze tegen die tijd graag weer van mij. Daarmee was ik verlost van de invulsores. Ik blij.

Tot gisteren dus. De belastingdienst heeft mijn bestaan verdrongen. Daarmee hebben die lui het voor zichzelf een stuk leuker en makkelijker gemaakt. Ze kennen me gewoon niet meer. Dus hoe kom ik nu legaal aan zo'n cultureel paspoort? Waarom is dat paspoort eigenlijk nodig? We hebben toch allemaal zo'n stoer nationaal identiteitsbewijs? Dat zou voldoende moeten zijn aan de museumdeur. Dan is dat vod tenminste nog érgens goed voor...

Tags: