Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Vrijdag 27 Januari 2006 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Waarnemend premier Ehud Olmert van Israël heeft laten weten een regering van Hamas in Palestina te zullen negeren. Want het zijn terroristen en met terroristen praat je niet.
Het zal wel hogere politiek zijn. Of een verborgen agenda van de premier. Want Hamas aan het bewind lijkt me toch de uitgelezen kans om deze terroristen enigszins 'salonfähig' te krijgen. De regeringsverantwoordelijkheid zal hen dwingen tot pragmatische keuzes, andere opties dan geweld. Niet in de laatste plaats door de druk van de anders wegvallende financiële bijdragen uit de VS en Europa.

Door Hamas te negeren laat je ze bij voorbaat al geen andere mogelijkheid dan de inzet van geweld in plaats van diplomatie. Ik denk niet dat de veiligheid van de Israëlische burger daarmee is gediend. Aan de andere kant zijn de beelden van Palestijnen die godbetert hun wapens moeten afgeven bij de ingang van een stemlokaal niet bepaald vertrouwenwekkend. Dan heeft men nog een lange weg te gaan.

Deze staat van anarchie is uiteraard deels te wijten aan de Israëlische bezetting, maar mag wel degelijk ook de Palestijnse leiders worden verweten. Zij hadden tot dusver meer aandacht voor het vullen van de eigen zakken en de goede baantjes voor hun vrienden. Het buitenland heeft hun kansen om althans een begin te maken met de opbouw van een democratische burgerlijke samenleving ruim gefinancierd. Vrijwel al deze initiatieven zijn gesmoord in corruptie en politieke stupiditeit. En Israël hielp daarbij in de praktijk graag een handje mee.

Binnen enkele maanden is het politieke landschap in Israël en Palestina totaal veranderd. Hamas heeft de Palestijnse verkiezingen gewonnen. Ook in Israël komen er verkiezingen en het ziet ernaar uit dat de nieuwe partij Kadima van de comateuze Sharon de grootste wordt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen.
Ook voor Nederland wordt het spannend: wát gaat Gretta Duisenberg nu doen?

Tags: