Wipkippen in Afghanistan

Vrijdag 13 Januari 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Het gedreutel van regering en kamer over de missie naar Afghanistan is inmiddels te betitelen als een 'missie naar afgangistan'. Na Srebrenica hebben onze militaire jongens en meisjes hun uiterste best gedaan om de geschonden reputatie weer wat op te krikken. Ze waren hierin net een beetje geslaagd. Helaas, in enkele weken tijd weten de polderpolitici het imago van betrouwbare en professionele bondgenoot weer door de latrine te spoelen. Persoonllijk zal mij dit worst wezen, maar voor de jongens en meisjes is het sneu.
Eigenaardig is dat er indertijd niet werd gezeurd over de veiligheid van onze troepen in Irak of over de deelname van Nederlandse commando's aan supergeheime operaties van de Amerikanen in Afghanistan. Maar nu staat kennelijk in de sterren dat er moeilijk gedaan moet worden.

Het is toch zo simpel. De ISAF is een stabilisatiemacht. Die is dus in Afghanistan om de boel gewapenderhand te stabiliseren. ISAF staat voor: Internationale Veiligheids Assistentie Macht. Dus als het er veilig is hoef je geen 'veiligheidsassistentie' te verlenen. Logisch gesproken vloeit hieruit voort: als het in Uruzgan niet veilig is ga je wel en als het er wel veilig is ga je niet.

Maar de kleinste regeringspartij wil kennelijk het omgekeerde. Die zeurt dat het er onveilig is en dat onze militairen op die manier geen waterputjes kunnen slaan en schooltjes kunnen bouwen. Alsof dat het primaire doel van de missie zou zijn. Pluk in zo'n geval een willekeurig klusbedrijf uit de Gouden Gids en val de Navo daar niet mee lastig. Of stuur het Leger des Heils. Die zijn eveneens bijzonder getraind in missiewerk.

Weet je wat? We gaan het aldus doen: alle andere Navo-partners sturen een gigantische, tot de tanden bewapende troepenmacht naar Uruzgan. Omringd door deze stabiele muur van staal kan het stoere Nederlandse leger dan fluitend putjes graven en schooltjes figuurzagen, met tegen vogelgriep gevaccineerde wipkippen op het speelplein. We nemen geen enkel risico!

D66 is volkomen gerustgesteld. Het is weer veilig binnen de coalitie!

Tags: