Mark Rutte

Donderdag 26 Oktober 2006 in categorie Politieke Portretten

Met de verkiezingen in het verschiet schildert Verbal Jam weer een paar dubieuze portretten van politici. Vandaag: Mark Rutte (VVD).

Mark Rutte is een typisch voorbeeld van een compensatiepoliticus. Dat is een man die naar de top wil om jeugdleed te compenseren. Wat dit leed was bij Mark Rutte laat zich raden. Je hoeft geen rijmwoordenboek erop na te slaan om te bedenken waarmee hij zijn hele schooltijd is gepest. Maar nu geeft hij elke treiterende klasgenoot het nakijken door lijsttrekker van de VVD te zijn.

Er is in de verste verte geen beschuit te bekennen.

Mark heeft in het kader van de verkiezingscampagne een videolog opgezet. Op zijn website 'Beschuitje met Mark' richt hij elke morgen overdreven uitgeslapen het woord tot de kiezer. Dat duidt op minstens drie keer de dagelijkse dosis Senseo na het douchen. Ieder filmpje begint steevast met de montere begroeting: "Goeiemorgen bezoekers!"

Een schromelijk staaltje zelfoverschatting, dat meervoud 'bezoekers'. Hij denkt toch hopelijk niet dat hele gezinnen zich voor het beeldscherm verdringen om op de vroege ochtend een portie saaie verkiezingsrethoriek over zich uitgestort te krijgen. Zo'n hyperactieve talking head, dat trekt een mens niet op z'n nuchtere maag. Want in tegenstelling tot wat de titel van zijn videolog suggereert, is er in de verste verte geen beschuit te bekennen. Dat begint dus al lekker met die verkiezingsbeloften van Mark.

Maar ik heb Mark wel door. Dat beschuitlog is niets anders dan een verkapte video-datingsite om de verstokte vrijgezel Rutte nu eindelijk eens aan de vrouw te helpen. Zolang hij voor die stoffige boekenkast blijft zitten gaat dat niet werken. En hij kán zo leuk pianospelen, naar 't schijnt...

Andere afleveringen in deze serie dubieuze politieke portretten:
- Femke Halsema.
- Wouter Bos.
- Gonny van Oudenallen.
- Jan Marijnissen.
- André Rouvoet.

Tags: