het mobieltje van hamlet

Zaterdag 14 Januari 2006 in categorie Trivialiteiten

"There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy,"*) sprak Hamlet al eeuwen geleden in het gelijknamige stuk van Shakespeare. En hij had gelijk. In de Volkskrant lees ik namelijk ineens dat er twee verschillende soorten GSM-frequenties bestaan, waarvan de ene beter is dan de andere. Heb ik nooit geweten. En Hamlet al helemáál niet.

De beste frequenties, GSM900, zijn door de overheid destijds toegewezen aan KPN en Vodafone (voorheen Libertel). Ze hebben het grootste bereik en leveren meer dekking met een kleiner aantal zendmasten. De minder goede frequenties, GSM1800, zijn uitgegeven aan de andere aanbieders. Deze aap komt nu uit de mouw, omdat aanbieder Orange in 2013 eindelijk óók wel eens zo'n fijne 900-frequentie wil. In 2010 en 2013 lopen namelijk de huidige vergunningen af. Dat lijkt ver weg, maar in de wereld van het mobieltje schijn je er snel bij te moeten zijn.

Als consument was ik indertijd natuurlijk eveneens graag voorgelicht over dit ingebouwde kwaliteitsverschil tussen de aanbieders. Maar dat vond het ministerie kennelijk te moeilijk worden voor de mobieltjesmeute. "Laat dat plebs eerst maar eens leren hoe zo'n draagbaar kwebbelijzer werkt," moeten ze hebben gedacht.

Zo leefde ik voort in de zalige veronderstelling dat andere aanbieders gewoon minder snel waren met de aanleg van hun netwerk. Op den duur zou dat wel goed komen, vertrouwde ik. Dat kwam het ook, maar toch minder goed dan bij KPN en Vodafone. Pas nu zie ik dat de concurrentie al bij voorbaat gedoemd was slechter te presteren.

Ik ben werkelijk diep onder de indruk. Want dit is vast en zeker een schoolvoorbeeld van de veelgeprezen 'marktwerking'. Zoals u ziet vervult de overheid hierin een 'voortrekkersrol'. Maar dan niet in de betekenis van pionier en aanjager, dat mag duidelijk zijn.

*) Nederlandse vertaling: "Er is meer tussen hemel en aarde dan uw geest kan bevatten, mijn vriend Horatio"

Tags: