het opgeheven vingertje

Woensdag 27 Oktober 2004 in categorie Media

Vanavond zag ik bij het discussieprogramma B&W een meneer die zijn opponent verweet meteen met het 'opgeheven vingertje' klaar te staan. Bij zo'n opmerking krijg ik zelf altijd tegenovergestelde klachten: kromme tenen en een slappe leuter. Het 'opgeheven vingertje' is namelijk het klassieke weerwoord van iemand die eigenlijk geen argumenten heeft. Dan komt men aankakken met de dooddoener van het opgeheven vingertje. Of het moraalridderschap.
Waarom heeft de meneer geen argumenten? Daar is een simpele verklaring voor. Hij schrijft regelmatig een stoute 'column' met stijl- en spelfouten op een berucht weblog. Onder een schuilnaam doen hij en zijn trawanten allerlei pesterige dingetjes tegen andere mensen. Die andere mensen willen daarover wel eens een hartig woordje met hem wisselen, hem ter verantwoording roepen, hem de mantel uitvegen. En wat dies meer zij.

Dàt is natuurlijk niet de bedoeling! Want de meneer blijkt geen brugklasser, maar een vadsige veertiger bij wie enig volwassen gedrag mag worden verondersteld. Hij werkt in het grotemensenleven zelfs voor verzekeringsmaatschappij TVM. Ai, dat wordt ineens pijnlijk. Want waar moet dat heen als de mensheid een verzekeraar niet meer kan vertrouwen? Waar kun je nog terecht met je total-loss als de verzekeringsboer ondertussen in 't geniep een ander virtueel molesteert? Is het daarom dat molestschade niet onder de dekking valt?
Dan heb je als meneer in een discussieprogramma een probleem. Dat leg je niet zomaar eventjes uit.

Dat kan de meneer dus inderdaad niet en bij gebrek aan een verstandig weerwoord trekt hij daarom maar weer eens het verwijt van het 'opgeheven vingertje' uit de kast. Want slachtoffers die tegensputteren zijn mietjes zonder humor. Dat zijn moraalridders met opgeheven vingertjes, vindt de meneer in het discussieprogramma. Wie is die meneer? Maak kennis met: Jaap Stalenburg, alias starf*cker. Of iets dergelijks infantiels.

Genoeg gevingerd voor vandaag!