kleerscheuren

Woensdag 11 Januari 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Welke onbenul schrijft nu eigenlijk de toespraken van Balkenende? Dit is de prangende vraag die ik u vandaag eens voor de voeten wil werpen, beste lezers. Want het gaat van kwaad tot erger.
De premier gaf de aftrap voor 2006 op de nieuwjaarsbijeenkomst van de CDA-afdeling Zuidhorn in de provincie Groningen. Via radioreporter Bert van Slooten mocht ik het volgende uit de mond van Balkenende optekenen.

"Kan ik garanderen dat onze militairen in Uruzgan geen schot hoeven te lossen?
Kan ik garanderen dat onze militairen er zonder kleerscheuren afkomen?
Nee, dat kan ik niet!"


Met deze bijna retorische vragen werden alle open deuren in Zuidhorn en ver daarbuiten ingetrapt. Want in die trant had hij natuurlijk nog wel even kunnen doorgaan. "Kan ik garanderen dat onze militairen in Uruzgan niet af en toe onder een boerka duiken?
Kan ik garanderen dat onze militairen daarbij zogezegd geen schot zullen lossen?
Kan ik garanderen dat zij daar zonder kleerscheuren onder vandaan komen?
Nee, dat kan ik niet!"


Toegegeven, Zuidhorn zou te klein zijn geweest, maar aan de andere kant creëer je daarmee natuurlijk wél draagvlak voor zo'n missie. Vooral bij de troepen zelf. Die zijn niet meer te houden. Zonder de toestemming van het parlement af te wachten waren zij desnoods op eigen kosten naar Afghanistan afgereisd.
Balkenende was direct verlost geweest van het gesteggel met de coalitiepartners en de Kamer. Misschien had hij wel mee gewild! O ja, en Bush had alle begrip gehad voor 'onze opstelling' in deze kwestie.
Een gemiste kans...

Tags: