Masterclass satire

Zondag 09 November 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Dat is nu weer jammer voor Gretta Duisenberg! Is zij er net in geslaagd de aandacht op zich te vestigen middels een rechtszaak tegen de satire van Luuk Koelman, gooit premier Balkenende weer roet in het eten! Onze nationale normen en waarden specialist verlegt namelijk de focus van de satire-discussie naar het Koninklijk Huis. Tja, en dan heeft Gretta dus het nakijken.

Bij Buitenhof komt het grootste feestnummer uit het Balkkabinet, Piet Hein Donner, nog eens uitleggen waarom het toch echt de spuigaten uitloopt met die satires. Het zijn er teveel, ze zijn smakeloos en ze gaan allemaal veel te ver. Donner sluit zijn sketchje prachtig af met een regelrechte dijenkletser: wanneer iedereen telkens het Koninklijk Huis te grazen neemt loopt ons land het gevaar dat ditzelfde Koninklijk Huis straks niet meer als een samenbindende factor wordt ervaren.

Het is knap als je dat met een uitgestreken smoel kunt vertellen

Ja beste mensen, dat is humor zoals alleen de allergrootsten uit het Nederlandse cabaret dit kunnen! En die Donner kan het ook zo mooi stoïcijns over het voetlicht brengen! Petje af hoor! Hier wordt toch even een masterclass satire gegeven waar wij columnisten of programmamakers nog een puntje aan kunnen zuigen! Een Koninklijk Huis dat vechtend en kijvend over straat rolt, dat bijkans zélf de teksten voor Kopspijkers en Egoland aanlevert moeten wij als 'samenbindende factor' blijven ervaren! Dat is knap hoor, als je dat met een uitgestreken smoel kunt vertellen. Ik zou bijna zeggen: het wordt tijd voor een nieuwe samenbindende factor! Dat wordt dus Donner, De Nationale Droogkloot!

Eh, alle links in dit stuk zijn satirisch. Geloof ik...

Tags: