Reactie op uw reacties

Maandag 11 Augustus 2003 in categorie Incrowd: over webloggen

Gisteren vroeg ik uw mening over het eventueel weglaten van een aantal 'speeltjes' in de linkerkolom. Veel lezers hebben die mening gegeven en voor wie dat nog niet heeft gedaan: ga rustig door.
Laat ik ondertussen ter toelichting ingaan op een aantal punten die u ter tafel heeft gebracht.

De laadtijd van de site: die blijkt inderdaad sneller te zijn zónder de in het vorige stuk genoemde rubrieken. Daar nemen we dus definitief afscheid van, temeer omdat niemand de toegevoegde waarde ervan ziet.
De volgende kanttekening m.b.t. de laadtijd moet nog worden gemaakt: de server staat in de VS en het duurt een paar seconden voor die reageert. Nóg sneller maken zit er waarschijnlijk dus niet in. Bovendien staan er onderhand bijna 1400 stukken op Verbal Jam, bestaat de site uit 8 aan elkaar gekoppelde logs en moeten we dus enige consideratie hebben met de database die dit allemaal moet ophoesten. Zo'n vijf seconden wachttijd is in dat geval naar mijn mening acceptabel.

De lay-out. Eigenlijk stond dit onderwerp niet ter discussie, maar menigeen wilde er toch iets over zeggen. Vooruit dan maar.
De lay-out zal niet ingrijpend veranderen. Dit heeft een aantal redenen. Allereerst ben ik er trots op, want ik heb er indertijd een soortement prijs voor gekregen van Frédéric de Vries, een professionele designer wiens oordeel ik hoogacht. En ook die andere topdesigner waarvan ik een absolute superfan ben, Bart van der Griendt, vindt het prima zo. Dus ik zal wel gek zijn om eigenwijs te gaan worden op dit gebied.

Een aantal lezers is duidelijk van de 'minimalistische' stroming: alleen een middenkolom en verder geen gedoe. Daar houd ik zelf ook wel van, maar deze site leent zich daar niet voor. Ik heb nu eenmaal veel te vertellen. Wie hier alleen de middenkolom leest, mist in feite een hoop, als ik zo aanmatigend mag zijn.
Een enkeling wil meer kleur. Daar begin ik uit zelfbehoud niet aan. Verbal Jam is namelijk een tikkeltje kleurenblind en neemt daarom liever geen enkel risico. Bovendien krijg je dan weer discussies of de kleuren mooi zijn. Dus geen kleur, lekker strak en simpel.

De inhoud. Het idee achter Verbal Jam is dat het niet zozeer een 'log' is dat zich alleen bezighoudt met de waan van de dag, maar een site waarin je desgewenst uren plezierig in kunt lees-dwalen. Daarom probeer ik ook zoveel mogelijk dingen rechtstreeks toegankelijk te houden, zoals bij de rubriek 'Tijdloos Lezen', waar alles nog eens fijn geprint kan worden ook.
Ik houd er bovendien niet van om elke drieregelige gedachte direct als belangrijk feit in de middenkolom te zetten. Dat zijn de bijzaken die komen waar ze horen: in de rubrieken 'Rechtsbuiten' en 'Tijdzones'.
Ik kan de lezer natuurlijk niet kwalijk nemen dat hij of zij Verbal Jam beziet als een weblog, waarbij zo langzamerhand tevens onwillekeurig een bepaalde manier van lezen ingeslepen schijnt te zijn. Immers, de meeste weblogs werken volgens eenzelfde principe, voornamelijk nog gedicteerd door de software ook. Ik probeer daar zoveel mogelijk onderuit te komen. Een lezer omschreef Verbal Jam eens als 'een lange termijn leesproject' en dat is inderdaad wat het zo'n beetje is.

Samenvattend. Heel veel nuttige op- en aanmerkingen, waarvoor hartelijk dank. De meeste waren zeer terecht en dus zal ik op die gebieden aanpassingen en verbeteringen (proberen te) plegen. De smiley's werkten niet goed en zijn dus in grafische zin uitgezet.
Misschien is er een voorziening te treffen waarbij voor de liefhebbers de middenkolom als keuzemogelijkheid in z'n eentje op het scherm te toveren is. Dan moet Puck mij wel even leren hoe ze dat zo mooi bij ActieReactie heeft gedaan en hopelijk snap ik dat dan ook nog. Tot zolang kunt u zich misschien behelpen door op het printpictogram onderaan elk item te klikken. Dan staat het stuk in elk geval in een apart venster.
Behalve de referrers en de meest recente reacties gaan de meeste toeters en bellen eruit. Alleen de functionele blijven erin, zoals '1 jaar geleden' en 'Doe een gok', want zij geven toegang tot willekeurige stukken uit het verleden. Ook voeg ik misschien nog wat rubrieken toe als ik daar aanvechting toe krijg. Want het principe blijft: dit is mijn schrijfproject.

En nu wat 'darlings killen', zoals iemand terecht adviseerde.

Tags: