Weblog Verbal Jam bestaat 13 jaar

Vrijdag 10 Oktober 2014 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

In tegenstelling tot voorgaande jaren bestaat weblog Verbal Jam dit jaar 13 jaar. U begrijpt, ik wilde het ditmaal eens heel anders doen. Dertien dus deze keer.

Mijn productie van het afgelopen jaar houdt niet over, moet ik constateren. Dat komt met name doordat Zijne Kleine Koninklijke Hoogheid (ZKKH) de laatste maanden veel aandacht opeist. Maar naast Verbal Jam zet ik mij als hoofdredacteur ook nog in voor het geesteskind van huidig minister Lodewijk Asscher, het discussieweblog Amsterdam Centraal.

Bloggen is er de laatste jaren moeilijker dan vroeger. Er is concurrentie gekomen van Facebook en Twitter. Het is blijkbaar aantrekkelijker voor de mensen om tamelijk apathisch door een tijdlijn te scrollen dan om een doorwrocht blogstuk te lezen.

Tragikomische schertsfiguren maakten plaats voor technocraten.

Verder is het bloggen voor mij 'kleiner' geworden. Er zijn minder lezers en dus wordt het zo langzamerhand wat grotesk wanneer ik diepgaande beschouwingen ga wijden aan de onderliggende oorzaken van de opkomst van IS, de nieuwe NAVO-strategie tegenover Rusland of wie de meeste kans heeft de volgende president van de VS te worden. Dat laat ik tegenwoordig graag aan de grote groepsblogs over. Daar heet een blogger meteen een 'opiniemaker' en generen ze zich dus niet voor een pretentie meer of minder.

Aan de Nederlanse politiek beleef ik ook veel minder lol dan in de gouden tijden van Balkenende. De tragikomische schertsfiguren die voorgaande kabinetten kenmerkten hebben in de huidige regering plaatsgemaakt voor technocraten.

Nooit klapt er meer eentje genadeloos op het wegdek met een skateboard, zoals Balkenende dat zo sierlijk kon. Niemand klimt tijdens de campagne met z'n vadsige reet nog op een olifant (Mat Herben, wie kent hem nog?). Welke oud-minister hangt in navolging van Hilbrand Nawijn nog de dorpsgek uit door mee te doen aan een programma als So You wanna be a popstar? De snoeptrommel met politieke mafketels waaruit stukjesschrijvers zich tegoed deden is nagenoeg leeg. Aan Geert Wilders gaat elke blogger tegenwoordig schouderophalend voorbij.

De tijden zijn veranderd. De individuele blogger kan beter dicht bij zichzelf blijven. Voor de afwisseling kan hij af en toe zijn toevlucht nemen tot niche-onderwerpen als hoe je het best een lijk kunt verbergen of hoe aambeien bestreden kunnen worden door met de billen in de Biotex te gaan zitten. Die insteek is mij goed bevallen.

Hierdoor is er voorlopig nog genoeg om over te schrijven. Ik overweeg dan ook om Verbal Jam volgend jaar 14 jaar te laten bestaan.

Tot slot natuurlijk nog mijn dank aan de trouwe lezers die het al zoveel jaar kunnen opbrengen om dit blog te lezen!

Tags: