Archief: artikelen van
Zaterdag 01 Januari 2005 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname
Alle lezers van Verbal Jam wens ik een zeer gelukkig en gezond 2005!
Zelf ben ik momenteel wat grieperig, dus u wordt verzocht mij massaal te overstelpen met uw wederwensen. Ik wil namelijk zo snel mogelijk van die rothoest af.
Donderdag 30 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie
De tsunami-ramp in Azië roept in het achterhoofd stiekem de vraag op hoe veilig we zélf eigenlijk zitten. Nederland ligt namelijk voor een belangrijk deel onder zeeniveau, dus de kans op natte voeten en water aan de lippen is in principe groot.
Ik ben eerst maar eens gaan vaststellen hoe diep ik precies onder de waterspiegel woon. Dan zie ik van daaruit wel verder. De bepaling van de positie van mijn schoenzolen ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is gelukkig vrij eenvoudig. Het is een kwestie van de
postcode intikken op internet.
Hmm, zeventig centimeter beneden NAP, dat valt me mee. In aanmerking genomen dat ik op de zesde verdieping van een torenflat woon, hoef ik zo te zien het bouwen van een ark nog niet hoog op mijn prioriteitenlijstje te zetten.
Maar een mens is niet altijd thuis natuurlijk. Toeristen in Thailand hebben helaas moeten ervaren dat er bij een catastrofe plaatsen zijn waar je op zo'n moment maar beter niet kunt zijn.
Wrong time, wrong place, dat principe.
Daarom is het nuttig om alvast te weten welke plaatsen in Nederland gemeden of juist opgezocht moeten worden ingeval van een overstroming. Ik zie dat ik absoluut weg dien te blijven uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat is het
laagste punt van Nederland. Het ligt 6,74 meter onder NAP. Deze plek mag ik dus wel beschouwen als het afvoerputje van Nederland. Behalve meters water boven m'n kruin loop ik ingeval van een tsunami misschien wel de kans dat de complete inventaris van ons land naar dit punt gezogen wordt.
Beter is het om het hoogste punt van Nederland op te zoeken. U raadt het al: dat is het Drielandenpunt in Vaals, op 322,20 meter boven NAP. Dan heb ik meteen mooi naar alle kanten uitzicht of de redding al in aantocht is.
Zijn onze
zeedijken eigenlijk wel hoog genoeg? Want een béétje tsunami heeft toch wel golven van een meter of zes, heb ik op het journaal gezien. Gelukkig zijn na de watersnoodramp in 1953 alle zeedijken op Deltahoogte gebracht en die bedraagt 7,65 meter boven NAP. Helaas bleken ze in de loop der jaren hier en daar wat gammel. Het duurt nog tot 2010 voordat alle dijken weer voor honderd procent betrouwbaar zijn. Nou ja, ik doe 't er maar mee...
Verder doorzoeken heeft geen zin. Het wordt als snel veel te ingewikkeld voor me, met al die golfhoogteberekeningen. Ik heb nu eenmaal geen waterhoofd. Bij gelegenheid zal ik 't allemaal wel eens aan watermanager Willem-Alexander vragen. Intussen put ik vertrouwen uit mijn zwemdiploma's A en B die ik ingelijst aan de wand heb gehangen, al hebben die bij een flinke tsunami natuurlijk slechts symbolische waarde...
Woensdag 29 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie
Grote aantallen werken vervreemdend. Je kunt je er nauwelijks iets bij voorstellen. Zeventigduizend doden (en nog steeds oplopend) bij de tsunami die op 26 december de kuststreken van Sri Lanka, Indonesië, India, Thailand en Maleisië trof, zijn eigenlijk niet goed te beschrijven in de berichtgeving. Dan krijg je surrealistisch schrille contrasten met ander nieuws als een
oliebollentest in het Algemeen Dagblad.
Ik doe een poging de getallen te bevatten. Hoeveel is zeventigduizend mensen? De nieuwste Amsterdamse tram, de
'Combino', heeft een lengte van 28,9 meter en er passen maximaal 165 passagiers in. Voor zeventigduizend mensen zouden er bijna 425 trams nodig zijn, die achter elkaar gezet een lengte van 12,28 kilometer vormen. De
langste tramlijn in Amsterdam is lijn 14 met 12,5 kilometer, tussen Sloterpark en Flevopark. Met 425 combino's staat de lijn van voor tot achter vol.
Alleen: het lukt me nog steeds niet die zeventigduizend slachtoffers in mijn brein op een rijtje te krijgen.
In mijn kindertijd hadden we nog grote klassen met vijftig leerlingen. Dat was een uitermate volle bak. Ik heb gehoord dat naar schatting de helft van de slachtoffers van de tsunami-ramp bestaat uit kinderen. Of het klopt weet ik niet. In elk geval vormen vijfendertigduizend kinderen zevenhonderd van die volle klassen. Als ze al onderwijs kregen gaan die nooit meer over. Maar ook dit getal blijft voor mij onvoorstelbaar.
Vandaar natuurlijk dat een ramp van deze omvang voor ons wordt samengevat in een simpel
gironummer: 555. Daar kunnen we tenminste wat mee.
Maandag 27 December 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden
Het stuk over de
demagogie van Geert Wilders wordt
hier en
daar uitgebreid geciteerd. En wel op discussieforums waar de populiticus in het algemeen veel bijval krijgt. Dit brengt voor een kort moment wat extra lezers hier naartoe. Dagjesmensen, zeg maar.
Laat ik nu het nog kan dus van de gelegenheid gebruik maken om deze mensen iets ter overdenking mee te geven. En wel dit: Geert Wilders is absoluut tegen toetreding van Turkije tot de EU. Maar is dat wel een slim standpunt?
Ik heb erover nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat het géén slim standpunt is. Immers, Geert maakt zich ook uitermate bezorgd over de invloed van de Islam. Ik zou zeggen: dan moet je
juist Turkije erbij halen!
De Republiek Turkije is namelijk het enige islamitische land ter wereld dat de democratische rechtsstaat heeft gescheiden van de godsdienst, de Islam. Dat hebben ze aan Kemal Ataturk te danken. Sindsdien heeft met name het leger er streng voor gewaakt dat de Islam geen invloed kreeg op de politiek.
Kijk, die jongens en meisjes hebben daar dus al vijfenzeventig jaar ervaring mee! Die weten tenminste hoe je politiek ambitieuze imams in het gareel houdt. Daarvoor gebruikten ze niet altijd even fijnzinnige methoden, maar het gaat om de intentie, nietwaar?
Kortom Wilders, die gasten zou je er juist wèl bij moeten willen hebben! Dat zijn ervaringsdeskundigen, die weten als geen ander hoe je die islamisten aanpakt! Een buffer van 57 miljoen Turken tegen de oprukkende extremisten!
Nee, die Turken zouden wij nog wel eens hard nodig kunnen hebben...
Ben benieuwd of ze nou gaan twijfelen, die dagjesmensen...
Maandag 27 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie
Ik zit me hier toch eventjes tegen een stapel nieuwjaarskaarten aan te kijken waar je niet goed van wordt! Voornaamste pijnpunten:
- De stapel ligt in de bak 'uitgaande post', niet de inkomende.
- Ze zijn allemaal blanco.
- Ik ben degene die er iets op moet gaan zetten.
- Ze zijn nog ongefrankeerd.
- Ik heb geen postzegels in huis.
- Dit is niet de beste tijd van 't jaar om naar het postkantoor te gaan.
Zonder strafwerk schijnt men niet van een oud jaar af te komen...
Zaterdag 25 December 2004 in categorie Klein Proza
U kent hem niet, maar laat ik u nu eens fijn vertellen wat voor heerschap hij is. Hij is een moddervette, morsige man. Bijna dag en nacht zit hij achter zijn computer, zijn vadsige reet kwabbig gedrapeerd over zijn kreunende bureaustoel. Hij verschuilt zich voor de buitenwereld in een schaars verlichte hobbykamer op de bovenste verdieping van zijn woning. Daar speurt hij het internet af naar plaatjes van lekkere wijven, zoals hij die noemt. De lekkere wijven zijn altijd naakt en welvoorzien op de juiste plaatsen.
Lees verder...
Vrijdag 24 December 2004 in categorie Paranoia
Balkenende wil graag een
minister van Veiligheid. Organisatorisch zal dat misschien beter zijn, maar verder voel ik daar niet zo voor.
Ministers van Veiligheid in andere landen zijn meestal van die louche types met dikke koppen en doorlopende wenkbrauwen. Zij hebben altijd een enge geheime dienst om burgers te volgen, af te luisteren, zonder proces gevangen te zetten en bij voorkeur ook nog eens te martelen wanneer zij zich teveel op hun privacy beroepen.
Ga maar na: die Remkes en die Donner zijn afzonderlijk al zo eng! Wat krijgen we als we die in één persoon gaan verenigen? Iets héél Donkers volgens mij...