het fijne van de turken

Maandag 27 December 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Het stuk over de demagogie van Geert Wilders wordt hier en daar uitgebreid geciteerd. En wel op discussieforums waar de populiticus in het algemeen veel bijval krijgt. Dit brengt voor een kort moment wat extra lezers hier naartoe. Dagjesmensen, zeg maar.
Laat ik nu het nog kan dus van de gelegenheid gebruik maken om deze mensen iets ter overdenking mee te geven. En wel dit: Geert Wilders is absoluut tegen toetreding van Turkije tot de EU. Maar is dat wel een slim standpunt?

Ik heb erover nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat het géén slim standpunt is. Immers, Geert maakt zich ook uitermate bezorgd over de invloed van de Islam. Ik zou zeggen: dan moet je juist Turkije erbij halen!
De Republiek Turkije is namelijk het enige islamitische land ter wereld dat de democratische rechtsstaat heeft gescheiden van de godsdienst, de Islam. Dat hebben ze aan Kemal Ataturk te danken. Sindsdien heeft met name het leger er streng voor gewaakt dat de Islam geen invloed kreeg op de politiek.

Kijk, die jongens en meisjes hebben daar dus al vijfenzeventig jaar ervaring mee! Die weten tenminste hoe je politiek ambitieuze imams in het gareel houdt. Daarvoor gebruikten ze niet altijd even fijnzinnige methoden, maar het gaat om de intentie, nietwaar?
Kortom Wilders, die gasten zou je er juist wèl bij moeten willen hebben! Dat zijn ervaringsdeskundigen, die weten als geen ander hoe je die islamisten aanpakt! Een buffer van 57 miljoen Turken tegen de oprukkende extremisten!
Nee, die Turken zouden wij nog wel eens hard nodig kunnen hebben...
Ben benieuwd of ze nou gaan twijfelen, die dagjesmensen...