Maandag 26 Februari 2007 in categorie Amsterdam Centraal
amsterdam slotervaart - Wat is dat toch heerlijk om als bomensloper lekker ongestoord je gang te kunnen gaan. Met een kapvergunning in je kontzak woest om je heen staan maaien met de kettingzaag. Zo'n buitenkans krijg je niet vaak, dus met het schuim in de mondhoeken neem je de ene dikke stam na de andere eens flink te grazen. Zo, die geeft geen schaduw meer!
Moe maar voldaan kruip je 's avonds in bed achter moeders vlezige stronk en zucht: "Het was ge-wel-dig, Mien! Dat Christoffel Plantijnpad kennen ze niet meer terug!"
Lees verder...
Zondag 25 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij
De campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn op stoom. Dat is te merken. Veelal onbekende kandidaten trekken op verschillende manieren aan mijn jasje om aandacht. Zo krijg ik als redacteur van
Amsterdam Centraal nogal eens een emailtje van een aspirant-statenlid dat kennelijk verwacht dat we over hem of haar gaan schrijven. Op Amsterdam Centraal is dit ijdele hoop, want door de hoeveelheid kandidaten is zoiets onbegonnen werk.
Maar alhier op Verbal Jam zal ik dit keer een uitzondering maken...
De verleiding is namelijk te groot om meneer Ruben Vis (VVD) niet eventjes fijn in het zonnetje te zetten. De kandidaat stuurde een mail met zijn standpunten. Dat is mooi, dat is informatief. Niks op tegen. De mail werd echter afgesloten met een dusdanig kolossale foto van meneer Vis, dat zijn verkiezingsprogramma hier onmogelijk mee kon wedijveren. En ik overdrijf hier niet: 1528 bij 2021 pixels. Mijn mailbox had acute constipatie.
Dat is funest. Dat leidt kiezer af van de zaken waar het werkelijk om draait in deze electorale strijd.
Lees verder...
Vrijdag 23 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij
Nou, u heeft het zeker wel gemerkt, hè? We hebben een nieuw kabinet! En wát voor kabinet! Het blaakt van zelfvertrouwen.
Na al die voorgaande zurige kliekjes van Balkenende werd deze ploeg ons gepresenteerd als een echt bevrijdingskabinet. Kosten noch moeite zijn gespaard om ons te overtuigen dat we eindelijk weer opgelucht kunnen ademhalen. Wat een onderling vertrouwen! Wat een teamgeest! Wat een saamhorigheid! En zo deskundig ook! De beste vriendjes op de beste plaats.
Lees verder...
Donderdag 22 Februari 2007 in categorie Beeld en Geluid, Incrowd: over webloggen
Opschudding rond radiomaker Wim Noordhoek (VPRO), die als jurylid voor de Dutch Bloggies het anorexia propagerende weblog Superkuiken nomineerde. Dit leidde tot heftige discussie op de website van de Dutch Bloggies. De verleiding was natuurlijk te groot om het daarover niet te hebben in mijn wekelijkse Radiolog bij De Avonden. U kunt de uitzending zoals bekend terugluisteren onder de kop 'Verbal Jam op de radio' aan de rechterkant van deze pagina (doorspoelen naar ongeveer de laatste tien minuten).
Lees verder...
Woensdag 21 Februari 2007 in categorie Beeld en Geluid
<%FlashMP3(http://www.verbaljam.com/audio/RADIOLOG20070221.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>
Inhoud: Het Radiolog van woensdag 21 februari 2007 - Ophef bij de Dutch Bloggies 2007.
Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.
Dinsdag 20 Februari 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Technologie
De overheid heeft iets nieuws voor ons verzonnen: DigiD. We moeten het uitspreken als 'die-gie-dee'. Holadiejee, daar zijn we mooi klaar mee. Met DigiD kunnen we digitaal zaken doen met de overheid, juicht de folder. Nooit geweten dat er überhaupt zaken te doen viel met de overheid, want meestal is er met die lui niet te marchanderen. Ze zeggen botweg wat je moet doen en wat je moet betalen.
Maar goed, we kunnen nu online zakendoen met de overheid. En DigiD heeft tot doel de elektronische dienstverlening te verbeteren en te vereenvoudigen. De overheid verandert daarom geleidelijk in een e-overheid. Zo noemen ze dat zelf. Iedere burger moet straks zo'n DigiD hebben. Want wanneer je bijvoorbeeld de belastingopgave via internet verstuurt dien je voortaan de DigiD te gebruiken.
Ai, nu zit ik goed in de elektronisch vereenvoudigde ellende! Want ik verstuur niet alleen mijn eigen belastingbiljet via het internet, maar ook dat van mijn ouders. Voor twee personen extra moet ik nu een DigiD aanvragen. Ik zie die bui al hangen...
Lees verder...
Vrijdag 16 Februari 2007 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen
Wat las ik nu onlangs bij de sympathieke webloggende auteur
Walter van den Berg? Zijn literair agent Paul Sebes gaat een
reeks cursussen 'literair debuteren' geven. Daar moet ik bij zijn natuurlijk! Eindelijk een kans om te ontsnappen aan mijn ellendig en roemloos bestaan. Want als je tegenwoordig niet een keertje bij
Matthijs van Nieuwkerk hebt gezeten draait de wereld door zónder jou! Dan tel je niet mee!
Hier ligt dus mijn kans! Paul Sebes gaat mensen wegwijs maken in 'de wereld van uitgevers, agenten, schrijvers en boekhandelaren' en ze krijgen daarbij uiteraard tevens de 'do's & don'ts' te horen. Eén van die don'ts zal wel zijn dat je nooit een stukje als dit moet schrijven. Dat is geen goede binnenkomer.
In de cursus mogen jonge auteurs als Walter van de Berg komen vertellen hoe dat nou was, dat debuteren. Heeft hij trouwens zelf ook zo'n cursus gevolgd? Dat zou handig zijn. Belangstellenden kunnen dan aan zijn roman '
De Hondenkoning' enigszins afmeten of de cursus wat voorstelt. Ik twijfel namelijk nog een beetje. 'De Hondenkoning' was een aardig debuut, maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het op termijn gaat behoren tot de grote wereldliteratuur. Jammer, ik gun het Walter graag, maar ik vond het boek nogal dunnetjes, meer een novelle eigenlijk. En ik wil door die Sebes natuurlijk niet worden afgescheept met zo'n debuutje dat makkelijk in je kontzak past. Ik verwacht minstens het formaat van een schaduw in de wind, met bijbehorende verkoopcijfers. Dat laatste is belangrijk, want die cursus kost zo maar eventjes tussen de twaalf- en vijftienhonderd euro! En ik wil in twintig talen vertaald worden, anders is er géén deal!
Lees verder...