De leugen van Sotsji

Donderdag 06 Februari 2014 in categorie Politiek & Maatschappij, Opinie

Organisaties die begaan zijn met de rechten van de mens en die van de homo in het bijzonder, vinden het maar niks dat Nederland een 'zware delegatie' afvaardigt naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. De zware delegatie bestaat uit koning, koningin en premier. Dat is het verkeerde signaal naar Poetin, vindt men.

Premier Rutte brengt daar tegenin dat hij bij gelegenheid heus wel de anti-homo wet aan de orde zal stellen. Dat je beter 'met elkaar in gesprek kunt blijven' en meer van dat soort schijnheilig geneuzel. Het meest stuitend is nog dat het Nederlandse volk wordt behandeld alsof het achterlijk is en dit soort praatjes gelooft.

Laten wij een speciale onafhankelijke functionaris benoemen die altijd meegaat met staatsbezoeken en sportevenementen waarbij de mensenrechten een issue zijn. Die controleert dan of die mensenrechtenkwesties inderdaad zoals beloofd aan de orde worden gesteld. En hoe.

Het is een hoer die lichaam en ziel verkoopt.

Zo'n functionaris zal dan ongetwijfeld terugkeren met onthutsende rapporten. Daaruit blijkt dat Nederland niet of nauwelijks mensenrechten aan de orde stelt. Het gaat dit land immers om zakendoen, om handel, om centjes verdienen. Dan zul je wel gek zijn om je eigen glazen in te gooien. Dat is hetzelfde als een meid willen versieren en dan gaan zeggen dat ze uit haar bek stinkt.

De functionaris ziet hoe Mark Rutte bij Poetin de kwestie van de anti-homowet 'indringend aan de orde stelt': wanneer de tolk vijf minuten naar de wc is. Dat is zo van tevoren afgesproken.

Het Nederlandse bedrijfsleven mogen wij nu eenmaal niet voor de voeten lopen. Het is een hoer die lichaam en ziel verkoopt voor de export, voor de baggeropdrachten, voor het aardgas.
Wij mogen gevoeglijk aannemen dat de 'zware delegatie' het losgeld is voor de vrijlating van de Nederlandse Greenpeace-activisten, al wordt dit in alle toonaarden ontkend. En die 'zware delegatie' laat wel uit z'n hoofd om te gaan mekkeren over homorechten. Zoiets levert meteen weer een Russische importbeperking op van één of ander Nederlands product.

De homo's in Nederland hoeven dus geen enkele illusie te hebben. De enige minister die waarschijnlijk ooit mensenrechtenkwesties in het buitenland aan de orde stelde was Jan Pronk. Maar die werd achter zijn rug gewoon uitgelachen. Het kleine Nederland kan namelijk op dit vlak nog geen deuk in een zelf geëxporteerd pakje boter slaan.
Dus lieg parlement en bevolking niet voor: sport en business gaan boven mensenrechten. Zo werkt dat en niet anders.

Tags: