Gebroken links
Maandag 19 Augustus 2013 in categorie Technologie
Vroeger, in het volledig papieren tijdperk, hadden wij veel meer grip op het bewaren van informatie. Alles stond op papier, men rangschikte de onderwerpen op alfabetische volgorde en stopte ze in een archief. Van eeuwen terug is op die manier het schriftelijk erfgoed terug te vinden. Het zoeken is de laatste decennia vergemakkelijkt door het materiaal te digitaliseren. Tot zover geen probleem.
Het digitale tijdperk heeft er echter op sommige terreinen ook een zootje van gemaakt. Via het internet is er een overvloed aan lukraak aan elkaar geknoopte informatie beschikbaar. Op zichzelf is daar niets op tegen, zolang die informatie in een consistent systeem is opgeslagen. Maar daar wringt de schoen.
Neem de websites van nieuwsmedia. In een papieren krantenarchief kun je tot in lengte van jaren artikelen terugvinden. Op internet is dat een heel ander verhaal. Een link naar een bepaald artikel is in heel veel gevallen in de loop der tijd gebroken. Meestal omdat de nieuwssite op een ander database-systeem is overgegaan. Het artikel is niet langer vindbaar. Voor nieuwssites is dat eigenlijk een kwalijke zaak.
Wanneer je zoals ik al bijna twaalf jaar een weblog hebt, merk je dat in oudere artikelen heel wat gebroken links zijn ontstaan.
Laatst kwam ik een willekeurig blogartikel van tien jaar geleden tegen: 'Van paranoia tot kalenders'.
Daarin staat een link naar een artikel op Nu.nl. Werkt niet meer. En zo gaat het aan de lopende band met stukken uit een recent verleden. Dit kan voor de lezer waanzinnig irritant zijn.
Juist bij de overvloed aan informatie waarmee de hedendaagse mens wordt overspoeld, is het belangrijk dat de archivering en de vindbaarheid op orde is. Het is begrijpelijk dat opslagsystemen worden aangepast aan de modernste eisen. Maar daarin zit tegelijk de zwakheid: over een paar eeuwen kan wel eens blijken dat die enorme hoeveelheid informatie uit het begin van de 21ste eeuw niet meer te onsluiten is of totaal verloren is gegaan.
Informatie produceren is geen kunst, informatie bewaren des te moeilijker.
Tweet |