Een ander blogsysteem
Zaterdag 03 Juli 2010 in categorie Elders gepubliceerdEnkele maanden geleden stapte ik met mijn weblog over naar een ander blogsysteem. Zoiets is toch een ingrijpende beslissing in iemands blogleven, zeker als je al vele jaren bezig bent.
Acht jaar lang heb ik tot mijn volle tevredenheid Nucleus gebruikt. Maar de laatste paar jaar staat de ontwikkeling van dit CMS toch een beetje stil.
Daarom besloot ik PivotX te gaan gebruiken. Dat systeem leek mij beter bij de tijd. Het heeft een betere (wysiwyg) editor, de templates zijn eenvoudiger aan te passen en het is goed toegesneden op het invoegen van beeldmateriaal.
In de praktijk is het dikwijls knap lastig om de inhoud van het oude blog over te zetten naar het nieuwe systeem. Dat is ook meteen het grootste nadeel van overstappen. De meeste bloggers zien er daarom maar van af.
De maker van PivotX (Bob den Otter) zag wel mogelijkheden om de inhoud over te zetten, maar het is er nog niet van gekomen.
Vooralsnog houd ik daarom het oude systeem bereikbaar via een subdomein. Zoiets vergt ook nog wel enige technische ingrepen, want de inhoud moet wel vindbaar blijven voor zoekmachines en de interne links moeten blijven werken.
Van een aantal stukken uit het archief vind ik het leuk om ze handmatig over te zetten naar PivotX en er dan meteen een soort 'digitally remastered' versie van te maken. Denk hierbij aan meer foto's, links met actuelere stukken en eventueel wat verbeteringen in de tekst.
Frisse start
Een nieuw CMS is een frisse start. Verkeerde beslissingen die ik indertijd als beginnende blogger maakte kan ik achter me laten. In de loop der jaren is er sprake van voortschrijdend inzicht. Ik ontdekte dat sommige dingen op den duur toch niet zo handig uitpakten als ik vooraf had bedacht. Maar wanneer je eenmaal een bepaalde weg bent ingeslagen is het moeilijk of onmogelijk op je schreden terug te keren. Ik maakte bijvoorbeeld veel te veel categorieën. Ze dienden meer als creatieve aanvulling op de tekst dan als indeling, waardoor ik er later voor de systematiek niets meer mee kon.
Ervaring
PivotX bevalt mij goed. Aan de hele opzet is duidelijk te merken dat de makers jarenlang ervaring hebben met webloggen. Het aantal thema's voor de layout is echter absoluut nog veel te beperkt om de grote massa te verleiden tot gebruik van PivotX in plaats van bijvoorbeeld WordPress. Gelukkig zat er een thema bij dat met enige aanpassingen precies aan mijn wensen voldeed.
Overigens is dat ook een groot voordeel van PivotX: de thema's zijn relatief makkelijk aan te passen en de code is voor iedereen die er wat tijd en moeite in steekt wel te leren.
Snuisterijen
Het aantal plugins ('extensies' genoemd) is eveens beperkter dan bij andere systemen. Dat is niet per se een nadeel. Integendeel, je komt niet in de verleiding om je blog op te tuigen met allerlei snuisterijen die de zaak alleen maar vertragen. De meest essentiële plugins zijn aanwezig en staan onder supervisie van de makers van PivotX.
Dat is een belangrijk onderscheid met sommige andere systemen waar dikwijls massa's plugins voor bestaan, maar waarvan je nog maar moet afwachten of ze de werking van het hele systeem niet onderuit halen. Ook is een groot risico dat plugins na een upgrade van de CMS-software niet meer werken en dat de makers er niet meer naar omkijken.
Uitdagingen
Een nieuw CMS als PivotX geeft nieuwe motivatie, inspiratie, mogelijkheden en creatieve uitdagingen. Het is goed bij de tijd, zoals blijkt uit de aanwezigheid van een effectieve spambeveiliging en de ingebouwde mogelijkheid om een mobiele versie van je weblog te genereren die automatisch herkent of er een mobiel apparaat aan de lijn hangt.
Nu alleen nog wat meer bezoekers. Want daar is het elke rechtgeaarde blogger immers om te doen. Daar is helaas nog geen plugin voor.
Geschreven voor website about:blank
Tweet |