De huishomo van de EO

Dinsdag 12 Mei 2009 in categorie Religie, Media

Jezus BoomsmaBij de EO zijn ze volgens mij héél erg sluw en doortrapt.
Ze hebben daar natuurlijk ook wel door dat je met een paar verkalkte ouderlingen en een zeverende betweter als Henk Binnendijk de EO niet overeind houdt in de eenentwintigste eeuw.

Ook de komende jaren moet je als omroep de jongeren blijven aanspreken. Je moet dus een beetje progressiever worden, met je tijd meegaan.
Maar hoe doe je dat zonder het bestaande ledenbestand voor het hoofd te stoten?
Antwoord: dat doe je door innerlijk met jezelf te gaan worstelen.

Degene die het voortouw nam was Andries Knevel. Hij greep het Darwinjaar aan om à bout portant  het scheppingsverhaal overboord te kieperen.
Dat was een schok voor de leden, maar het moest even.

En hij ging natuurlijk getuigen van zijn worsteling, moeilijk kijken, babbelen in praatprogramma's van andere omroepen en spijt betuigen, omdat het zijn persoonlijke standpunt was en niet dat van de EO.
Maar ondertussen was er binnen de EO 'ruimte geschapen' voor die discussie, met respect voor elkaar et cetera.

Geweldig, de kop was eraf. En Andries had zichzelf niet eens hoeven schorsen. Of gaat hij daar niet meer over? Hoe dan ook, hij werd niet geschorst. Hij mag alleen geen voorzitter meer zijn van het Darwincongres op 16 mei. Nou ja.

Daar hebben ze bij de EO geen boodschap aan

De volgende stap werd genomen door de huishomo van de EO, Arie Boomsma. Hij zegt zelf dat hij geen homo is, maar uiterlijk kan hij er makkelijk voor doorgaan, dus hebben ze daar bij de EO geen boodschap aan.
"Arie," had directeur Arjen Lock gezegd, "We gaan het aldus doen: jij krijgt een vast contract. In ruil daarvoor ga jij in een homoblad staan met je blote bast. Hoe lijkt je dat?"
"Een homoblad? Ik bén helemaal geen homo!"
"Het is ook niet echt een homoblad, maar L'Homo van Linda. Glossy en het is maar een eenmalige uitgave..."
"Hoe valt dat te rijmen met het gedachtegoed van de EO?"
"Dat valt niet te rijmen. Daarom gaan we je daarna ook drie maanden schorsen. Doch vrees niet mijn zoon, daarna mag je gewoon weer veertig dagen zonder seks doen."
"Schorsen? Andries werd toch ook niet geschorst?"
"Luister Arie, we hebben het hier wél over homo's ja? Die zijn veel enger dan dat hele Darwinisme. Ik vind het ook niet leuk, maar homo's horen er tegenwoordig nu eenmaal bij. Al is het alleen maar om die moslims te sarren. We moeten meegaan met de tijdgeest."
"Maar waarom uitgerekend ik?"
"Jij lijkt op Jezus. Van jou pikken de leden het dus eerder."

En zo is het gelopen. De EO heeft zich stiekem wat moderner geworsteld en kan weer tien jaar mee. Voor het decennium daarna overweegt men een volgende moderniseringsslag. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat één van de oudere coryfeeën zich dan zal moeten opofferen voor het onderwerp euthanasie.

Tags: