Een verkneukelmoment

Dinsdag 17 Februari 2009 in categorie Media

Ach guttoguttogut, het hek is van de dam. De Telegraaf gaat nu ook een publieke omroep op poten zetten. De krant kon na het initiatief van lastige puberdochter GeenStijl natuurlijk niet achterblijven.
'Wakker Nederland' gaat die club heten. Binnenkort kleurt ons beeld bruin en schalt uit alle luidsprekers 'het rechtse geluid'. Want dat is het geluid dat volgens de Telegraaf, PowNed en Zeurensen nog veel te weinig wordt gehoord vanuit Hilversum. Voor het gemak worden daarbij Tros, Avro en EO maar over het hoofd gezien.
Eigenlijk hebben we al veel teveel populistisch rechts geluid in Nederland. Mensen als Wilders en Verdonk zijn een omroep op zichzelf, zelfs zonder zendmachtiging.
Wakker Nederland komt er voor de 'hardwerkende mensen', met veelal gezinnen en een niet al te hoog inkomen, lees ik bij die linkse luie slaapkoppen van de Volkskrant.
Het Van Gaal-geluid komt veel te weinig aan bod
Moeten ze bij de Volkskrant trouwens ook niet even een omroep beginnen? Is ze zeker teveel werk. Of bij de NRC? Het AD? Het Nieuwsblad van het Noorden? Brabants Dagblad? Hebben ze bij onze plaatselijke suffertjes (Echo, Westerpost) geen omroepambities? Nu kán het!
Eigenlijk zouden voetbalclubs ook wel een eigen omroep kunnen beginnen. AZ bijvoorbeeld. Hun trainer ligt dermate vaak met journalisten in de clinch, dat hij ongetwijfeld zal vinden dat het Van Gaal-geluid veel te weinig aan bod komt in de media. Waarop Mario Been en Marco van Basten natuurlijk niet kunnen achterblijven.

Terug naar het rechtse geluid. Laten we terwille van de zuiverheid eerst maar eens afbakenen wat het werkelijke rechtse geluid is. Want dat komt traditioneel van de VVD. Dat is het geknisper van bankbiljetten, de geur van sigarenrook, het olijk en vilein orakelen van Bolkestein en Wiegel, het old boys network. U begrijpt, dit geluid staat mijlenver af van de Telegraaf, hoewel die sufkut van een Rutte meteen lid gaat worden. Die komt nog wel tot inkeer.

Sinds de opkomst van de LPF hebben we echter ook te maken met het 'bruin-rechtse' geluid. Dat komt van de Telegraaf-familie, van Wilders, van Verdonk, van Pastors en Sørensen. Dit is meer het verongelijkte geluid. Het geluid van mensen die zich altijd maar achtergesteld en miskend voelen, die ontevreden zijn van de wieg tot het graf, de kankeraars, de querulanten, de mensen bij wie anderen het altijd hebben gedaan. Zij zijn degenen die zich dagelijks bevestigd willen zien in deze negatieve levenshouding. Wakker Nederland, PowNed en PopNed (het sneu-net van Sørensen) gaat die groep bedienen.

Straks kunnen we op de buis kiezen tussen enerzijds bruine bagger, religieuze bagger, palingbagger, kijk-mij-eens-lollig-zijn-bagger, laat-puberale bagger, kijk-mij-eens-stoer-doen-over-de-rug-van-een-ander bagger en anderzijds (maar dat gaat heel zeldzaam worden) Holland Doc, In Europa of de prachtige documentaires over Rusland van Jelle Brandt Corstius.
Zoiets is voor mij toch altijd een verkneukelmoment, want dat lopen die Wakkere Nederlanders straks allemaal lekker mis.

Stelling van de dag: elk niet aan de actualiteit gebonden programma dat niet de moeite waard is om op DVD uitgebracht te worden, is ook niet de moeite waard om uitgezonden te worden.

Tags: