Hondenlobby

Maandag 16 Februari 2009 in categorie Amsterdam Centraal

Vanaf vandaag begint de Dierenbescherming in Amsterdam een campagne voor de hond. Dat doet men via posters en flyers. De Amsterdamse hond krijgt namelijk steeds minder ruimte om te rennen en te dollen. Overal verschijnen verbodsborden, gelden aanlijnverplichtingen en worden de losloopplekken verkleind. De hoofdstedelijke hond wordt in het nauw gedreven. De baasjes en bazinnetjes worden opgeroepen te gaan lobbyen voor hun hond.
Volgens de Dierenbescherming in Amsterdam zijn er in deze stad inmiddels 23.000 geregistreerde hondenbezitters en dat aantal neemt verder toe.
Wanneer je zelf een hond hebt, vind je deze campagne een goed initiatief. Wanneer je zelf géén hond hebt, vind je hem waarschijnlijk belachelijk.
Hun Golden Retriever spartelt lekker tussen de peuters
De Dierenbescherming Amsterdam pleit voor 'verantwoord hondenbezit'. Dat omvat dingen als een goed getrainde, gehoorzame hond, veel lopen met het dier, niet laten schijten in kinderzandbakken en op speelweiden, zelf de drollen opruimen en niet loslaten waar het niet mag. En aangezien een belangrijk deel van die 23.000 hondeneigenaren zich niets gelegen laat liggen aan de regels voor 'verantwoord hondenbezit', bestaat er in Amsterdam ook een grote groep hondenhaters. Dat zijn waarschijnlijk de mensen die net iets te vaak de stinkende smurrie met een takje uit hun profielzolen hebben moeten peuteren.

Hebben we de Dierenbescherming eigenlijk wel eens campagne zien voeren voor dat 'verantwoorde hondenbezit'? Zo ja, dan is mij dit volledig ontgaan. Ik heb nooit posters gezien met honden die keffend naar de enkels van benauwde fietsers hapten, met daarond de tekst: houd uw hond aan de lijn. Ook geen posters met een poepende hond in een zandbak ('Foei!'). Geen flyers met de aanbeveling op hondentraining te gaan. Kortom, heeft de Amsterdamse Dierenbescherming wel eens evenveel moeite gedaan om de achterban op te voeden als ze nu doet om meer ruimte voor de hond te krijgen?

Er zullen altijd aso-baasjes zijn. Hun Rottweiler draait onbekommerd grote drollen voor de uitgang van de Hema in de Kinkerstraat, terwijl ze zelf fluitend een andere kant uit kijken. Hun Golden Retriever spartelt lekker tussen de peuters in het kinderbadje van het Vondelpark. Hun Pitbull hangt grauwend en kwijlend aan een boomtak. Hun Jack Russell hapt keffend naar je enkels als je aan het joggen bent. Hun Mechelse Herder tilt z'n poot op tegen je auto, nog terwijl je hem aan het wassen bent. Hun Beagle spurt vrolijk blaffend achter de ganzen, eenden en waterhoentjes aan. En onderwijl roepen al die aso-baasjes hysterisch tot 37 keer toe dat hun lievelingetje 'hier moet komen'.

Die hondenlobbycampagne is denk ik weggegooid geld. De oppositie is te groot. Want Amsterdam telt minstens 728.251 mensen die géén hond hebben en dus ook niet in de stront daarvan willen staan.

Tags: