Nachtburgemeester

Maandag 26 Mei 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Bij terugkomst van vakantie vond ik een wervend mailtje in de redactiepostbus van ene Mister Rosso. Hij wilde nachtburgemeester worden. Op 19 mei kon ik in Paradiso op hem stemmen.
Om mijn motivatie nog wat op te krikken had hij er een foto van zichzelf bij gedaan. Daarop stond een duister jongmens met een grote koptelefoon en een zonnebril op z'n hoofd. Dit werkte bij mij contraproductief.
Mister Rosso zal best een aardige en geschikte vent zijn, maar qua uiterlijk is dit nu juist het type dat ik 's nachts liever niet tegenkom.
Sta je net lekker te wildplassen in de Dubbeleworststeeg, komt ineens de nachtburgemeester even gezellig aanschuiven. Dat wordt razendsnel afknijpen en gillend wegrennen.
Waarom heeft Amsterdam een nachtburgemeester nodig?
Maar goed, Mister Rosso heeft geen last van me gehad, want ik was er niet op 19 mei. En hij werd trouwens géén nachtburgemeester. Die positie is veroverd door de dames Kristel Mutsters en Josine Neyman, gebundeld onder de naam 'Club zonder filter'. Wordt dus een duobaantje. Ik heb het allemaal kunnen lezen in een uitgebreid verslag van de avond op DJ-Broadcast.

Waarom heeft Amsterdam eigenlijk een nachtburgemeester nodig? Ja, om een brug te slaan tussen nachtleven en politiek, wordt er dan gezegd. Die brug kun je wel vergeten: een nachtburgemeester slaapt overdag, de politiek 's nachts. Volgens sommigen zelfs overdag óók. Dit verschil in bioritme praat wat lastig.

We schijnen al een aantal jaren een nachtburgemeester te hebben gehad. Nooit wat van gemerkt, maar dat ligt aan mij.
Doet er niet toe, mijn punt is dat we nu maar eens eerlijk moeten toegeven dat het hele idee van die nachtburgemeester gejat is van Rotterdam. En nog slecht gejat ook. Want in Rotterdam hebben ze van oudsher Jules Deelder. Die hoefden ze niet te kiezen, die is het gewoon.
Jules Deelder is de personificatie van het nachtleven, hij belichaamt de poëzie van de nacht, de seks, de drugs, de jazz. Hij is een charismatisch nachtburgemeester, een man die niet hoeft uit te leggen waar hij 's nachts een zonnebril voor nodig heeft. En waar komen wij mee? Met Kristel en Josine. Of andersom.
I rest my case...

Tags: