Een spektakel in Sloten

Maandag 24 Maart 2008 in categorie Amsterdam Centraal

In het mooie oude dorpje Sloten (NH) gebeurt zelden iets opzienbarends. In elk geval niet iets wat dermate wereldschokkend is, dat wij er in de aangrenzende grote stad direct van horen.
De meest recente commotie dateert in mijn herinnering alweer uit 1995, toen er een volksraadpleging plaatsvond over de voorgenomen bebouwing van 'Het Weilandje van Sloten'. Die bebouwing is er gelukkig niet gekomen en sindsdien slaapt het dorpje weer vreedzaam verder. Er wordt nijver getuinierd op de twee volkstuinparken Eigen Hof en VAT, de molen draait af en toe zijn wieken een slag in de rondte en de bewoners rijden hun auto door de lokale wasstraat.
En dat was het dan wel zo'n beetje. Of toch niet?
Maar dáár gaat binnenkort verandering in komen!
Sloten is ouder dan Amsterdam en komt al sinds 1063 in de annalen voor. Het heeft het kleinste politiebureau van Nederland, er is een banpaal uit 1794 en de antieke dorpspomp staat mistroostig wat na te druppelen op een opgeleukt basketbalveldje.
De skyline wordt beheerst door twee oude kerktorens. Die van de hervormde kerk is mager en de klok slaat een hoge toon. De katholieke kerktoren is dik en slaat een lage toon. O ja, en verder is er nog een nieuwe ouderwetse molen uit 1991. Met een lift erin.

Spectaculair
Kortom, weinig ophef en vertier. Maar dáár gaat binnenkort verandering in komen! Er gaat namelijk iets spectaculairs gebeuren in Sloten! Nee, niet het traditionele ringsteken op Koninginnedag, dat kennen we nou wel. Op 28 maart aanstaande vindt de feestelijke presentatie plaats van de jaarlijkse Dorpengids! Dat is een nuttig naslagwerkje van de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp.

Dit is allemaal nog tot daar aan toe, maar het schijnt traditie te zijn om het eerste exemplaar van de Dorpengids te laten uitreiken door een bekende Nederlander. Dus elk jaar staat de Dorpsraad weer voor de vraag: welke bekende Nederlander krijgen we zo gek? Doen we burgemeester Cohen, Harry Mulisch, Mr. Pieter van Vollenhoven of Prins Willem-Alexander?
Nee beste lezers, dit jaar is het niemand minder dan... Lange Frans!

Grote betekenis
Lange Frans is die extreem plat pratende hiphopper uit Diemen. Tegenwoordig woont hij blijkbaar in Sloten en is daar van grote betekenis voor de lokale gemeenschap. Hij gaat het eerste exemplaar van de Dorpengids feestelijk overhandigen aan één van de oudste inwoonsters van Sloten, mevrouw Hoetmer (1921).
In uw fantasie krijgt u daar nu meteen beeld én geluid bij, wed ik.

Lange Frans is een van die bekende Nederlanders waarvan ik me altijd afvraag waar wij het aan hebben verdiend dat die man een bekende Nederlander is. Wat hebben wij misdaan? Is het de straf van god? Is hij er eentje uit de moderne reeks van tien plagen die verder omvat: Geert Wilders, Rita Verdonk, Gerard Joling, Lee Towers, Ali B, Jan Smit, Andries Knevel, Frans Bauer en Gordon? Te vrezen valt van wel, want de plagen zijn even vreselijk als hardnekkig.

Onnavolgbaar
Hoewel hiphop een niet te onderschatten kunstvorm is, in de beste traditie van Vondel, Bredero en de latere Rederijkers, weet Lange Frans zijn rijmsels altijd dusdanig onnavolgbaar en onverstaanbaar voor te dragen, dat een ongeletterde kneus als ik onvermijdelijk denkt: wat heeft de dichter hier in godesnaam bedoeld?

Eigenlijk is het dus een geniaal idee van de Dorpsraad Sloten! Lange Frans zou voortaan niet anders moeten doen dan Dorpengidsen uitreiken! Dat is voor alle betrokkenen het beste. Behalve voor die arme mevrouw Hoetmer (1921) natuurlijk.

Tags: