Een zieke geest

Woensdag 12 September 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Minister Plasterk vindt dat Hitlers 'Mein Kampf' gewoon in de boekhandel te koop moet kunnen zijn. Met die opvatting heeft hij een diagnose van de bekende parlementaire psychiater G. Wilders over zich afgeroepen: krankzinnig en een zieke geest. Ook het CDA, in de persoon van Haersma Buma, heeft bezwaren. De vrije verkoop van Mein Kampf kan kwetsend zijn voor nabestaanden.

Mein Kampf is overigens op zichzelf niet verboden in Nederland, alleen in de originele Duitse uitgave, naar het schijnt. De Nederlandse staat heeft zich het auteursrecht toegeëigend en verbiedt de herpublicatie van het boek. Als Plasterk dat verbod opheft, stel ik me voor dat de Nederlandse staat dus nog lekker aan de royalties kan verdienen. Theoretisch dan. Want Mein Kampf is een uiterst dik (ongeveer 400 bladzijden) en ongelooflijk saai boek, bepaald geen pageturner. Er wordt bovendien betwijfeld of hij het wel helemaal zelf geschreven heeft.

De angst dat neonazi's massaal naar de boekhandel zullen rennen om thuis het boek te verslinden lijkt me voorbarig. Iemand die dusdanig verstandelijk beperkt is dat hij het nazisme aanhangt, zal zeker niet de geestelijke kracht in huis hebben om een gortdroog boek door te spitten. Hooguit moeten we dus beducht zijn voor een strip-editie van Mein Kampf.

De masochist of geschiedeniswetenschapper die niettemin de inhoud van het boek tot zich wil nemen, kan allang op internet terecht. Het boek hoeft dus helemaal niet opnieuw uitgegeven te worden.
Ik vraag me trouwens af welke uitgever zich hieraan zou wagen. Commercieel is het riskant, want volgens hedendaagse uitgeversnormen moet de schrijver jong en sexy zijn, bereid zijn te komen opdraven in De Wereld Draait Door en een stukje voor te lezen bij De Avonden. Signeersessies zitten er niet in, evenmin als een nominatie voor de Libris Literatuurprijs.
Naar moderne literaire maatstaven is Mein Kampf dus totaal niet interessant en het zou wegrotten in de slush pile van een uitgever.

Eigenlijk is het dus eerder een principekwestie die Plasterk opwerpt. Waarschijnlijk om Wilders te jennen. Maar of dat nu al dat gedonder waard is...

En dan nog dit:
Vanavond in Het Radiolog bij VPRO's De Avonden: Wortelkes en Erwtjes', over rouwverwerking op het weblog.
Morgen online in Verbal Jam op de Radio en de Audiotheek.

Tags: