zwevend solliciteren

Maandag 20 Augustus 2007 in categorie Media

De Volkskrant heeft een onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat sommige reïntegratiebedrijven zweefmiddelen inzetten om mensen aan een baan te helpen. Op kosten van het UWV.
Tarotkaarten, zelfontwikkelingscursussen en horoscopen begeleiden op die manier werklozen naar de arbeidsmarkt. Zoiets vindt men bij de Volkskrant natuurlijk maar niks. Ik ook niet, maar als het resultaat heeft moeten die mensen dat zelf maar weten.
Halverwege het artikel wordt bovendien duidelijk dat het slechts gaat om enkele tientallen gevallen. Niet dusdanig onrustbarend dat we de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten terugroepen van vakantie. En is het deel van de reïntegratiebranche dat zich niet bedient van deze middelen dan wél bonafide? Zeker niet, er zijn nogal wat bureaus die wel UWV-geld opstrijken, maar zich niet bepaald uitsloven om een uitkeringsgerechtigde aan een baan te helpen. De behandeling van cliënten is vaak onbeschoft. Niet voor niets bestaat er een Meldpunt Reïntegratieklachten en de verhalen die je daar leest zijn dikwijls schokkend. Misschien moet de Volkskrant daar ook eens wat dieper induiken.

Waarom zouden aspirant werknemers trouwens niet dezelfde ondersteuning van 'het hogere' mogen krijgen als hun bazen? In het verleden bleek dat machtige mensen als Neelie Kroes en Nina Brink jarenlang gebruik maakten van een astroloog. Het is dus kennelijk bijzonder goed voor je carrière!
Shakespeare schreef al in Hamlet: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy."
Dus misschien ook wel een baantje...

Tags: