mulisch bijna uitgeteld...

Maandag 30 Juli 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Gisteren was Harry Mulisch jarig en dat moesten wij weten, vond het journaal. Er was een besloten feestje in het Amstel Hotel. Collega-schrijvers kwamen daar de eeuwige Nobelprijsverliezer feliciteren en dat ziet er altijd wat zielig uit op televisie. Een hevig zwetende AFTh stak een loftrompetje en cabaretier Youp van 't Hek had een paar goedkope cd'tjes voor de jarige uit de bakken van 't Kruidvat gegraaid. Altijd gedacht dat een cabaretier allergisch is voor dit soort pluimstrijkerij, hij behoort een enfant terrible, een horzel te zijn. Maar ook Youp blijkt inmiddels ingekapseld door het bekakt establishment. Wéér een jeugdheld van z'n sokkel gestort. Verder was er eigenlijk niets nieuws onder de zon. Zoals gebruikelijk gaat de verjaardag van Mulisch gepaard met rumoer van voor- en tegenstanders. Er werd nog wat gemopperd over de anti-Mulisch houding onder de studenten. Gedoeld wordt daarbij waarschijnlijk op het eeuwige Mulisch-pissen van Propria Cures, in 1987 gebundeld onder de titel 'Bestrijd het leed dat Mulisch heet' en recentelijk geactualiseerd.
Opvallend is dat de pro- en antigeluiden niet wezenlijk verschillen van die van tien jaar geleden, toen de schrijver zeventig werd. Leuk om in dit verband terug te lezen is het artikel in de Groene Amsterdammer van destijds.

Interessant was wél om op te merken dat Mulisch aftakelt. Wie regelmatig omgaat met ietwat dementerende ouderen herkent dit soort signalen. Het is moeilijk te omschrijven, maar laten we zeggen dat het raaskal-gehalte bij sommige van zijn uitlatingen iets toeneemt. Zo beweert hij in een interview met het NOS-journaal dat papoea's niet verder dan drie kunnen tellen. Leuk verhaaltje van opa Harry, maar er klopt niks van. Zie hier een overzicht van de manieren waarop de vele verschillende papoeavolken tellen.
Nee, áls Mulisch de negentig al haalt, verwacht ik niet dat hij tegen die tijd zélf nog verder dan drie kan tellen.

En dan nog dit:
Voor de Amsterdammers en andere belangstellenden onder u vandaag ook nog een stukje op Amsterdam Centraal.


Tags: