Lief Digitaal Dagboek
Geschreven voor online weblogmagazine about:blank
Zondag 02 Januari 2011 in categorie Elders gepubliceerd, Persoonlijke notitiesEen weblog wordt wel eens omschreven als 'een online dagboek'.
Inderdaad is dit één van de toepassingsmogelijkheden.
Maar je moet wel een bijzonder hardcore lifelogger zijn om je weblog écht als dagboek te willen gebruiken.
Zelfs een extreme lifelogger als Luna van Maanisch.com deelt wel veel, maar niet de allerintiemste details met de wereld.
Een weblog is dus nooit een dagboek in de oorspronkelijke betekenis.
Op het originele dagboek zit een slot en het is meestal niet bedoeld om door anderen te worden gelezen.
Misschien komt het doordat ik een beetje een oudere zak jongere wordt, maar de laatste tijd krijg ik steeds meer de behoefte om allerlei gebeurtenissen uit mijn dagelijks leven vast te leggen.
En daarnaast ook de briljante gedachten, de creatieve ideeën en de andere behoudenswaardige voortbrengselen van mijn geest.
Het klinkt wat gewichtig, maar ik zeg het maar zoals het is. Daar heeft Harry Mulisch zich ook nooit voor gegeneerd, dus waarom zou ik dat dan wél doen?
Ik zocht een medium waarin alles kon samenkomen, niet uitsluitend in woorden, maar eventueel ook in beeld en geluid.
Het begon eenvoudig op mijn Android smartphone. Het afgelopen jaar gebruikte ik achtereenvolgens twee apps waarmee ik de dagelijkse gebeurtenissen vastlegde.
Aanvankelijk was dit aDiary, later Orange Diary, dat nog uitgebreider is. Je kunt er naast tekst ook beeld en geluid in opslaan.
De oorspronkelijke aanleiding om dit te gaan doen was mijn ergernis dat ik op sommige dagen niet meer wist wat ik de week ervoor had gedaan. Van een aantal dingen wil je dat ook niet weten, maar meestal is het lastig.
Je kunt lollig doen dat dit de eerste tekenen zijn van een dementerend brein, maar ik vermoed dat dit verschijnsel voor veel mensen herkenbaar is in deze hectische tijden.
En zeg nu zelf, het is tegenwoordig best handig om op elk moment te kunnen verantwoorden wanneer je wáár was.
Voor je het weet staat er immers weer een verdwaalde Bijzondere Bijstands Eenheid je deur in te rammen omdat ze zijn 'getipt' dat je afgelopen zomer een lift hebt gegeven aan een Somalische terrorist met een wietplantage onder z'n oksels.
Dankzij zo'n app ben je waarschijnlijk binnen het uur weer vrij.
Het enige dat ik miste was een tegenhanger voor op de pc. Een dagboekprogramma waarmee je de items op je telefoondagboek kon synchroniseren.
Dat bestaat bij mijn weten tot dusver ook niet. De apps kunnen weliswaar hun inhoud exporteren en backuppen, maar de makers hebben er niet aan gedacht ook een pc-versie te maken.
Jammer. En dus ben ik maar op zoek gegaan naar de op één na beste optie: een volwaardig dagboek/journaal programma voor onder Windows.
Er zijn er nog best veel. Helaas bijna allemaal in het Engels, maar voor mij geen bezwaar. Je mist soms alleen een Nederlandse spellingscontrole.
Ik installeerde er verscheidene om te testen. Het beste programma was direct ook het duurste, maar naar mijn idee z'n geld waard.
Belangrijk is dat de licentie toestaat dat je het programma op minstens twee computers kunt installeren, bijvoorbeeld je pc en je notebook.
Wanneer je het gewiekst aanpakt en op beide computers zorgt dat het programma z'n werkbestanden in je Dropbox zet, blijft de boel automatisch synchroon tussen pc en notebook.
De winnaar is voor mij The Journal 5. Het programma heeft de mogelijkheid meerdere dagboeken en aantekenboeken in zich op te slaan.
Voor alle mogelijkheden verwijs ik naar de website, want ik schrijf hier een column en geen recensie.
Bovendien zijn die mogelijkheden enorm uitgebreid.
Ik ben in elk geval weer helemaal klaar voor het nieuwe en blanco jaar 2011.
Een jaar waarvan ik hoop dat u en ik weer heel veel fijne en mooie dingen in ons dagboek kunnen opschrijven.
Ik weet, dit klinkt allemaal wat klef, maar dat krijg je met die dagboeken.
Het is niet anders.
Aanvullende tips:
- Klik al bij de installatie van The Journal 5 aan dat je de werkbestanden ('Journal volumes') op een 'netwerkschijf' wilt installeren. Alleen op dát punt kun je vervolgens opgeven waar de bestanden moeten staan en dan geef je dus je Dropbox op.
- Wanneer je Dropbox nog niet kent: meteen installeren. Een must-have voor iedereen die z'n werkbestanden op diverse lokaties online bereikbaar en synchroon wil houden.
- Voor de ultieme personal touch aan het dagboek: maak een lettertype (font) van je eigen handschrift en installeer dit op je computer. Je kunt het vervolgens (onder meer) in je dagboek gebruiken.
Tweet |