Marijnissen heeft makkelijk praten

Zaterdag 31 Maart 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Grote opwinding bij dagblad de Telegraaf: Jan Marijnissen van de SP vindt eigenlijk óók dat bewindslieden geen dubbel paspoort mogen hebben. Zij hebben een voorbeeldfunctie, aldus de SP-roerganger. Hij vindt dat al veel langer dan Geert Wilders, maar tot dusver viel dat niet zo op.

Toch had Jan Marijnnissen volgens mij beter niet opnieuw kunnen beginnen over die kwestie van de dubbele nationaliteit. Want Jan heeft makkelijk praten. In de eerste plaats zit de SP niet in het kabinet en heeft de partij dus geen 'kwetsbare' bewindslieden.

In de tweede plaats valt ineens op dat zo'n progressieve partij als de SP zélf toch wel verdomd weinig allochtonen in de Tweede Kamer heeft. De enige bij wie hij waarschijnlijk even heeft moeten checken of zijn standpunt geen munitie voor Wilders zou opleveren was kamerlid Sadet Karabulut. Zij is weliswaar veilig in Dordrecht geboren, maar is van Turks-Koerdische afkomst. De kans is gering dat zij Turks paspoort heeft, want inmiddels is genoegzaam bekend dat Koerden niet zo dol zijn op de Turkse nationaliteit. Die proberen al jaren daar onderuit te komen middels het streven naar een eigen Koerdische staat.

Ik begrijp al die heisa niet over de dubbele nationaliteit en de daarbij veronderstelde dubbele loyaliteit. Kamerleden en bewindslieden zweren een eed en dat moet voldoende zijn. Wie bang is voor dubbele loyaliteiten kan beter ook eens gaan kijken naar de commissariaten van de diverse kamerleden. Want dáárbij heb ik ook nogal eens mijn twijfels of het landsbelang wel altijd prioriteit heeft boven het bedrijfsbelang.
Dus kunnen we weer gewoon ophouden met deze non-discussie?

Tags: