de mooiste liefde is breekbare liefde

Donderdag 01 Maart 2007 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Zo 's avonds laat, en dan nog 's winters, sta je niet lekker op het Koningsplein. Het tocht en de wolken in de winderige hemel aarzelen of ze zullen regenen. De laatste tram laat op zich wachten. Het elektronisch bord met aankomsttijden lijkt een gokmachine die goochelt met getallen. Taxi's als tippelhoertjes op wielen rijden stapvoets langs de halte, op zoek naar klanten. Ik drentel wat voor de etalages van de boekhandel, van de computerwinkel. Ze boeien mij niet lang genoeg om de tijd te overbruggen. Dan maar mensen kijken.

Een meisje kleumt tegen haar jongen aan, werpt liefdevolle blikken naar hem op en benadrukt die af en toe met een teder kusje. De tram komt rinkelend. Eindelijk. Vlak voor het instappen strijkt het meisje heel even haar hand langs de achterkant van het been van de jongen. Een gebaar van innige genegenheid, ze maakt het haast te terloops om zich ervan bewust te zijn. Op zo'n onbewaakt moment kan de ziel veelzeggend zijn.
Ik denk: 'Die jongen mag wel zuinig op haar zijn...' 'Hello Goodbye' heet het televisieprogramma. Plaats van handeling is Schiphol, presentator Joris Linssen is er op zoek naar de verhalen achter aankomst en vertrek. Naar dat soort dingen kijk ik niet, maar gisteren bleef mijn aandacht even haken.
Een jongen gaat een maandje naar Australië om met zijn vrienden pret te maken. Beetje surfen, beetje uitgaan. Zijn meisje brengt hem weg en heeft het moeilijk hem zo lang te moeten missen. Haar liefde voor hem zindert door de vertrekhal en zou het liefst het vliegverkeer volledig stilleggen.

Ik heb met haar te doen, ze lijkt zo kwetsbaar. Ze is lief en heus niet lelijk, maar haar ouders hebben indertijd verzuimd haar het broodnodige beugeltje te doen aanmeten.
Haar vriend torent als een jonge blonde god boven haar uit. Als dat maar goed gaat, daar down under. In Australië schijnen ze namelijk hele zachte en rondborstige surfboards te hebben. De zeeën gaan daar hoger dan hier en welke gezonde Hollandse jongen kan de verleiding weerstaan om de warme golven van de zuidelijke passie te berijden?

Iets van die angst straalt uit haar ogen. Ze houdt zo vreselijk veel van hem, bekent ze schuchter aan de rest van Nederland. Haar laatste omhelzing duurt bijkans tot dwars door de douane.
Ik denk: "Die jongen mag wel zuinig op haar zijn..."

Tags: