de geheime bergen van nederland

Maandag 28 Augustus 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Op school leerden wij dat Nederland geen bergen heeft. Of het zou die inmiddels bijna afgegraven molshoop in Limburg moeten zijn, de Sint Pietersberg. Maar verder niks. Geen bergen. Nederland was plat, met hooguit hier en daar een lichte neiging tot heuvelachtig. Maar méér konden we er echt niet van maken. Het was niet leuk, maar wél één van de zekerheden in ons leven. We wisten vooraf dat we minder versnellingen op onze fiets nodig hadden dan de Zwitsers. Dat onze horizon recht was en niet gekarteld. Het zal onze volksaard beïnvloed hebben. Wij hoefden onze gedachten niet te kronkelen in haarspeldbochten, wij konden nuchter zijn. En zo werd ons land een land van zekerheden.

Sinds enkele weken staat mijn wereldbeeld, of beter: Nederlandbeeld, op losse schroeven. Argeloos drentelde ik door het Vondelpark in Amsterdam. Daar werden werkzaamheden uitgevoerd. En zoals dat tegenwoordig hoort bij werkzaamheden hangt er een bord bij dat die werkzaamheden verklaart. Opdat wij ons niet zullen ergeren in de trant van 'Wat is dít voor puinhoop?' Een bord schept zekerheid.
Het bord onthulde een staatsgeheim: Nederland heeft wel degelijk bergen, alleen worden ze zorgvuldig voor ons verborgen! Vandaar het werkwoord 'verbergen'. De Nederlandse bergen worden stiekem onder de grond afgezonken en opgeslagen in bergbezinkbassins!
Alleen weet ik nog niet waarop die zo nodig op het riool moeten worden aangesloten. Waarschijnlijk om de bergrivieren af te kunnen tappen...


Hadden we vroeger maar beter naar The Nits geluisterd...

Tags: