de vakantiekat

Zaterdag 29 Juli 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Vakantiekatten zijn katten die je in de zomer royaal te leen krijgt. De eigenaren krijgen spontane onthechtingsverschijnselen en hebben het beest ineens niet meer iedere dag nodig. Integendeel, je krijgt 'm zó drie weken mee. Gek is dat, die fluctuerende behoefte aan aaibaarheid.

Normaal schrijf ik hier niet over katten. Daar zijn 1.634.283 andere weblogs veel beter in. Maar de vakantiekat is een mooi onderwerp om hun baasjes op stang te jagen als ze op een paar duizend kilometer afstand in het internetcafé lezen 'hoe het ermee gaat'. Niet met mij uiteraard, dat zal ze worst wezen, maar met hun kat. De vakantiekat verstopt zich de eerste drie dagen van zijn detachering in het berghok, achter zoveel mogelijk stoffige spullen. Hij speelt 'kat in vreemd pakhuis'. Ik ga niet zoeken, want het komt mij wel goed uit. Hoe minder een vakantiekat mij voor de voeten dreutelt, hoe beter. Bovendien loop ik bij een zoektocht de kans de gemummificeerde kadavers van vakantiekatten uit vorige jaren tegen te komen.

Na die drie dagen wint de honger het van de aanstellerij. De vakantiekat komt tevoorschijn! In stand II ('laag') sluipt hij argwanend door het huis. 's Nachts gaat de vakantiekat aanhoudend zielig zitten mauwen. Duct tape doet wonderen in zo'n geval. Wanneer je de tape probeert aan te brengen, begint de vakantiekat weliswaar vreselijk te blazen, maar dat is juist wel lekker met die warmte.

Na een week of wat is de vakantiekat zo'n beetje gewend en krijg je pas écht last van hem. Hij reageert de onvrede met z'n outplacement op jóu af. Dan hangt hij bijvoorbeeld met z'n nagels in je exclusieve Leen Bakker meubilair. Geeft niet, ik declareer álles bij de eigenaar. Zo kom je nog eens aan nieuwe spullen.

Of hij wil om één of andere reden je stressbestendigheid beproeven. Je gaat lekker op je balkon zitten. De vakantiekat is ineens toe aan een nieuwe uitdaging. Op zes hoog begint hij quasi-onhandig over de balkonreling te balanceren. Heel pesterig laat hij af en toe z'n achterpoot eventjes wegschieten.
Na jarenlange ervaring met vele vakantiekatten raak ik daarvan niet meer onder de indruk. Ook hier komt immers die grote rol Duct tape weer van pas. Ik tape de kat vast aan de buitenkant van het balkonhek. Kan hij van het uitzicht genieten. Vooral bij zwaar onweer kijkt hij z'n ogen uit. De dagen daarna is de behoefte aan branie bij zo'n beest ineens opvallend minder. Mensen zeggen wel eens: wat voel jij die beesten toch goed aan!

Misschien vindt u mij te streng, maar de vakantiekat kan niet zeggen dat hij niet goed wordt verzorgd. Gisteravond bijvoorbeeld kreeg hij sushi. Die was eigenlijk voor mijn vrouw, maar een kat is nu eenmaal van nature meestal nét iets sneller als het op dit soort dingen aankomt.
En ik verschoon ook netjes regelmatig de kattenbak. Dat is belangrijk, heeft de eigenaar gezegd, vooral met die warmte. Om mij gesjouw te besparen heeft hij heel attent een zakje kattenbakkorrels van naar schatting 500 gram bijgeleverd. Voor drie weken.

Maar goed, genoeg over die kat. Ik moet even naar de wasmachine, want daar komt al een uur lang een vreemd geluid uit...

Aanvullende informatie:
De gedragseffecten van Duct tape op uw kat (video).

Tags: