Een stadsgreep

Maandag 28 Juli 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Amsterdam - De afgelopen week ontstond er enige opwinding doordat bekend werd dat onze dagelijkse stadsbestuurders allemaal tegelijk op vakantie waren. Hoe konden zij de stad zo stuurloos achterlaten? Wie moest er nu de besluiten nemen? Het was on-ver-ant-woor-de-lijk, zo vond men. Vooral bij de SP.
Er werd een noodoplossing gevonden door VVD-raadslid Eric van der Burg tijdelijk tot locoburgemeester te benoemen. Een zwaktebod natuurlijk, maar goed, de man is de vleesgeworden noodoplossing, dus de keus zal wel voor de hand hebben gelegen.

Deze situatie zou een uitgelezen kans zijn geweest voor de Amsterdammers om zelf het heft in handen te nemen en eventjes wat zaken recht te zetten. Een staatsgreep te plegen, of beter gezegd: een 'stadsgreep'. Wanneer u dus nog iets wilt ondernemen in die richting moet u opschieten, het kan geloof ik alleen vandaag nog.
Niet terugschrikken voor krasse maatregelen
We zouden bijvoorbeeld om te beginnen stadsdeel Centrum onder curatele kunnen stellen, de bouwput op het Haarlemmerplein kunnen dichtgooien met aarde en er een park aanleggen met kinderboerderij. Of een volkstuincomplex. Maar goed, dat maken ze daar in die buurt dan zelf maar uit. Ze hebben daar ervaring genoeg met bestemmingsplannen, schijnt het.

Soms moeten we ook niet terugschrikken voor krassere maatregelen. Zo gaat dat nu eenmaal bij staatsgrepen en stadsgrepen. De directeur van het GVB gijzelen bijvoorbeeld in een tochtig wachthok op een van de metrostations, net zolang tot alle roltrappen en liften zijn gemaakt. Gek genoeg heb ik zo'n idee dat hij daar dan ineens maar een dag of wat hoeft te zitten. Want zo gaan die dingen.

Nu we toch lekker op dreef zijn schrijven we een ludieke wedstrijd uit tussen de aannemers van de Noord-Zuidlijn en het Rijksmuseum. Wie het eerste klaar is. Wie wint mag zijn miljoenenwinsten houden, wie verliest moet alles terugbetalen. De opleveringsdatum van beide projecten kan nu worden bijgesteld naar 2010. Ja, het is ongelooflijk hoe motiverend dat kan werken, als je er even zo'n wedstrijdelement in brengt!

Natuurlijk zullen er ook stadsdelen zijn die misbruik willen maken van de situatie. Daar moeten wij alert op zijn. Best kans bijvoorbeeld dat Ahmed Marcouch de gelegenheid wil aangrijpen om alle basisscholen in Slotervaart per decreet islamitisch te maken. Dat moet je niet proberen, Marcouch, want anders laten we je wegens stadsverraad oppakken door je eigen straatcoaches! En je weet: die gaan óók met je ouders praten!
Ja, zo gaat dat bij staats- en stadsgrepen!

O, ik zie dat inmiddels de Stopera gekraakt is. Loco-noodoplossing Van der Burg als anti-kraakwacht was geen succes. Was te verwachten natuurlijk. De eerste maatregelen van krakerszijde zijn al genomen. Er komen kraaksubsidies (Let op: aanvragen indienen voor 18:00u, want als Asscher eenmaal terug is kun je het schudden natuurlijk), leegstaande kantoorpanden worden gevorderd en de ME krijgt een samenscholingsverbod.

Nou, laat ik niet al het gras voor de voeten van de lezers wegmaaien, komt u gerust met aanvullende ideeën. Er is genoeg dat niet naar wens gaat tenslotte. Leeft u allen uit!

Wat zullen die lui van B&W opkijken als ze vanavond thuiskomen van vakantie! Ze kunnen zó weer vertrekken! Alle problemen in één klap opgelost!

Tags: