de cannabiscontroverse

Woensdag 21 Juni 2006 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Donderdag gaan we weer eens gezellig debatteren over de wietteelt. Want een meerderheid in de Tweede Kamer wil een proef toestaan waarbij het spul legaal kan worden gekweekt om coffeeshops te bevoorraden. Donner is natuurlijk tegen. Terwijl een ferme joint op z'n tijd die man toch zoveel goed zou kunnen doen. Bovendien: een béétje rapper kan niet zonder.

Even leek het erop dat Europa weer roet in het eten ging gooien. De woordvoerder van justitieel Eurocommissaris Frattini beweerde dat de Europese regelgeving deze hippe tak van tuinbouw niet toestond. Gelukkig werd dit een dag later gecorrigeerd door Frattini zelf. Donner balen natuurlijk, want die dacht in het debat al makkelijk weg te komen met een beroep op Europese regelgeving en verdragen. Ondertussen komt wel weer een ongewassen aap uit de mouw. Kennelijk heeft Nederland in 2004 ingestemd met een EU-besluit dat cannabisteelt verbiedt, behalve voor persoonlijk gebruik. Daar zit Donner achter, volgens mij. Want zo'n besluit komt heel goed van pas als je in het parlement tegen de meerderheid in een plannetje wilt blokkeren. Het mag niet van Europa en dus zijn we uitgepraat.

Europa is heel handig om bij tijd en wijle je eigen conservatieve zin door te drukken. Ik begrijp nu het slinkse mechanisme: de minister spreekt iets af op Europees niveau. Binnen Nederland is er natuurlijk nauwelijks een hond die dit in de gaten heeft. Zodra het Nederlandse parlement of een praktische burgemeester een gewaagd plan oppert, trek je als minister datzelfde Europese besluit of verdrag uit de kast. Donner heft met een theatraal gebaar in de Tweede Kamer de handen ten hemel, alsof hij het ook niet helpen kan. Maar achter die façade zet hij gniffelend de volksvertegenwoordiging buitenspel.
Om Donner te verdragen moet een mens wel vluchten in een verdovende roes...

Tags: