De geur van hennep

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 08 Oktober 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Dáár verheug ik me nou op: Amstelveners krijgen deze week de hennepgeurkaart in de bus. Dat is een kraskaart waarmee je kunt ontdekken hoe het ruikt wanneer er een hennepkwekerij in de buurt gevestigd is. U begrijpt, op mijn dagelijkse ommetje steek ik die kraskaart voortaan in m'n zak.
De geurkaart werd drie jaar geleden al geïntroduceerd door netbeheerder Stedin. Die verwachtte dat de burgers daarmee de drugspanden in hun omgeving zouden opsporen en melden bij politie, brandweer of de netbeheerder.

Driekwart van de 30.000 mensen gaf toen aan de kaart gelezen en gebruikt te hebben. Waarschijnlijk betekent dit alleen dat ze even hebben zitten krassen en snuiven, maar vooruit. Negentig procent van de mensen die hennep-onraad roken belden voorheen al de politie.

Binnenkort stikt het hier van de hennepboeren.

En nu komt er dus kennelijk weer een nieuwe geurkaart-editie met nieuwe kansen voor de burger met een fijne neus voor geestverruimende flora. Misschien kunnen hondenbezitters de kaart ook even aanreiken aan hun huisdier, dat vergroot het zoekplezier.

Ik maak me wél een beetje ongerust over het voorbehoud dat de kaart alleen wordt verspreid in gebieden waarin de kans op hennepkwekerijen het grootst wordt geacht. Hoe zou men dit bepalen? Aan de hand van in het verleden behaalde resultaten?
Ik houd de zaak in de gaten. Want wanneer onze buurt geen geurkaarten krijgt, stikt het hier binnenkort natuurlijk van de hennepboeren.

Foto: Dave H via Flickr.

Tags: